През последните седмици случаите на COVID-19 се увеличиха в Китай

...
През последните седмици случаите на COVID-19 се увеличиха в Китай
Коментари Харесай

Иде ли нов ковид ужас от Китай? Българин от мястото на събитието

През последните седмици случаите на COVID-19 се усилиха в Китай и имаше миг, в който бяха наложени доста строги ограничения. Китайците обаче излязоха на митинги и управляващите бяха принудени да отстранен рестриктивните мерки. Европа търси в този момент отговор дали са нужни спомагателни условия за идващите от Китай.

„ Мерките за пътешестване от Китай през последните две седмици са много по-леки в сравнение с бяха преди. Сега, с цел да се излезе от страната, би трябвало да се попълни специфична здравна декларация, в която отговаряш дали си имал контакти със инфектирани, или признаци на COVID-19. След като я попълниш, умерено се качваш на самолета. Носенето на маски е наложително, само че когато пристигнахме в Европейски Съюз, маските отпаднаха “. Това описа пред бТВ Димитър Владиков, който живее в Шанхай и единствено преди часове се връща в България.
-->
Той посочи, че условие за тест при излизане от Китай и влизане в европейска страна няма. Такъв е нужен, когато се връщаш обрано в азиатската страна – до 48 часа преди идването.

„ Протестите бяха катализаторът за премахването на ограниченията. Всички бяха сюрпризирани от бързата им анулация, тъй като две години те бяха доста строги, а ги отстраниха безусловно за една нощ. Веднага след митингите доста хора се разболяха, тъй като започнаха да вървят по заведения, кина, фитнес зали “, разяснява още Димитър Владиков.

Той показа, че негов другар е бил инфектиран и две седмици е стоял у дома. След като е излекуван, си е направил тест, който е бил отрицателен, само че ден по-късно втори тест е излязъл позитивен.

„ Има значителен брой секвенирани проби, които демонстрират доминиране на подварианта BA.5. Той господства и в нашата страна. Всички други са под 10% “, уточни проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" При нас заболяемостта е на доста ниски равнища – на равнищата сред обособените талази, през които преминахме. Няма нищо обезпокоително, само че е прекомерно евентуално това състояние да се промени. Най-вече, тъй като влизаме в зимния сезон, само че и поради някои спомагателни фактори. Очакват се пътувания поради Лунната нова година – освен до Китай, само че и до редица други азиатски страни. В целия свят и в Европа заболяемостта от COVID-19 спада, само в Азия заболяемостта се покачва – и в Япония, и в Южна Корея ", означи проф. Христова. 

" Очаква се пик в края на януари – началото на февруари, и то освен на COVID-19, a и на грип и остри респираторни болести. Здравната ни система обаче е готова и има опит. Диагностичните звена знаят какво да вършат ", сподели още тя.

Според нея е належащо носене на маски с по-висока отбрана на летищата и в самолетите, както и някакъв филтър за пасажерите, които идват от Китай.

Проф. Христова посочи, че Китай публично афишира по 200 000 нови случая на коронавирус дневно, само че съгласно анализатори те са над 1 000 0000.

„ Трябва да уточним, че те се имунизираха главно с техните ваксини, които са убити цели ваксини, а това са най-слабите отбрани – към 50%. Тези, които ние използвахме, са с над 90% “, посочи още тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР