През последните седмици река Дунав поставя ежедневни рекорди за най-ниски

...
През последните седмици река Дунав поставя ежедневни рекорди за най-ниски
Коментари Харесай

Защо пресъхва рекордно река Дунав? Експертът Стоян Михов пред ФАКТИ

През последните седмици река Дунав слага ежедневни върхове за най-ниски водни равнища за съответния ден, засечено от 1941 година насам. Еколозите са обезпокоени, че нивото на реката е доста ниско от началото на годината и даже през всекидневно пълноводните пролетни месеци не съумя да доближи естественото си равнище и да зареди с вода влажните зони и местата за размножаване на множеството икономически скъпи типове риби. По тематиката пред ФАКТИ приказва Стоян Михов, който е началник на стратегия „ Води “ във WWF.

- Г-н Михов, през последните седмици река Дунав слага ежедневни върхове за най-ниски водни равнища за съответния ден, засечено от 1941 година насам. Как си го обяснявате?
- Причината е в огромната суша в Централна Европа и съществуването на малко вода в планините, от които потегля река Дунав. Тя се зарежда от снеговете в Алпите и Карпатите, а те са все по-малко и се топят все по-рано всяка година. Наблюдава се и понижаване на пролетните дъждове в Централна Европа и Балканския полуостров, където са най-големите притоци на Дунав. Виждаме каква е обстановката в Германия и Австрия. Говорим за трета поредна година на ниски равнища в тези страни, а равнището на река Дунав се мери от над 100 години и това е по този начин поради корабоплаването. Статистиката сочи, че най-ниското равнище на реката е било на 8 септември 2003 година, когато котата при Русе е била минус 73 см. Днешните коти са доста покрай този антирекорд и поради продължаващата суша в Централна Европа, а изгледите за възстановяване на обстановката не са доста положителни. Минималните водни количества, регистрирани до момента при Русе за юли, възлизат на 2441 куб. м/сек, до момента в който в края на юли 2022 година те паднаха под 2000 куб.м/сек. По данни на Изпълнителна организация „ Проучване и поддържане на река Дунав (ИАППД) през юли в българския сектор на реката са минали два пъти по-малко водни количества в съпоставяне със междинното многогодишно количество за месеца. Всяка година реката към септември месец доближава до най-ниските си равнища, а по-късно се повишава. Очаквано най-високите води са напролет.


Стоян Михов

- Разбираемо, тъй като тогава се топят снеговете…
- Това е от една страна, тъй като напролет имаме и значителни превалявания. Съчетанието от двете неща се отразява на равнището осезаемо. Вижте, при река Дунав може да имаме 8 метра разлика във височината на водата. Това е голяма амплитуда. Въпросът е в това, че през тази пролет нямаше високи води. През пролетта равнището на реката на доближи до нормалните си високи равнища. Като цяло годината е доста суха и това е зле за риболова, за целия живот по реката.

- И какви са последиците…
- Когато реката доближи високите си равнища, тя се разлива. И тъкмо в тези места, в които се разлива, доста риби хвърлят хайвера си. Говоря за тъй наречените недигирани територии – блатата, островите, езерата. Точно в тези места се развъжда рибата, доста предпазени птици - като къдроглави пеликани, чапли, корморани, не съумяха да загнездят. Просто блатата и езерата са сухи поляни. В същото време риби като шарана, като сома избират да си хвърлят хайвера върху прясно залети места, където има клони и така нататък Когато реката не се разлее, те няма къде да си хвърлят хайвера. Това пък се отразява на риболова през идващите години, тъй като го няма естественото зарибяване на реката.

- Реката служи и за напояване?
- Това повече важи за Румъния, тъй като те си резервираха директното напояване от реката. В България напояването от река Дунав се оказа стопански неизгодно за под-дръжка и последователно беше изоставено през 90-те години на предишния век. Всички кладенци на хората, които живеят около реката, съвсем пресъхнаха.

- Корабоплаването по какъв начин се прави?
- Всяка година то има някакъв проблем, само че тази е изключително мощно изразен. Корабите са блокирани съвсем на всички места. Никакви ограничения не могат да оказват помощ в тази ситуация. В момента текат в река Дунав 1500 куб./м в секунда, което наподобява доста, само че в действителност е доста малко. През пролетта текат 15 000 куб./м в секунда. Сами разбирате каква е разликата. Друг сериозен евентуален проблем е това, че водите на реката се употребяват за изстудяване на нуклеарни централи. По-голямата част от атомните централи в страните от някогашния социалистически блок са ситуирани по Дунав, употребявайки водите му за изстудяване на реакторите и превоз. През юли унгарската атомна централа в Пакш разгласи, че работи с редуцирани мощности заради прекомерно високите водни температури и незадоволителните количества вода, а през 2003 година румънската атомна централа в Черна вода бе спряна, тъй като бяха ниски равнищата на река Дунав. Също по този начин нараства и рискът от пожари. Сухите тръстикови масиви в пресъхналите крайдунавски блата и влажни зони са извънредно податливи на пожари. През септември 2021 година изгоря цялата растителност в блатото Кайкуша, а през май 2022 година – 80% от тази в блатото Калимок. Само съответната интервенция на пожарникарите и доброволците предотврати изгарянето на гнездящите там къдроглави пеликани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР