През последните осем месеца германското индустриално производство е стабилно и

...
През последните осем месеца германското индустриално производство е стабилно и
Коментари Харесай

Свръхпредлагане на електроенергия в Германия, въпреки Русия

През последните осем месеца немското индустриално произвеждане е устойчиво и даже леко се покачва, макар дългите и упорити опити на Русия да докара най-голямата стопанска система в Европа до енергийна рецесия. Вече е ясно, че изказванията, че прекъсването на съветския газ ще унищожат немската промишленост са изцяло безпочвени, разясняват енергийни специалисти, представени в немските медии.

Цените

Вместо да страда от липса на отопление и осветяване, сега Германия има свръхпредлагане на ток на съвсем нулеви цени - €9 на мегаватчас през днешния ден по отношение на €900 преди няколко месеца.

Тези дни канцлерът на Германия и министър председателят на федералната провинция Мекленбург - Предна Померания, публично откриха втория немски терминал за полутечен газ, който се намира в Лубмин. Това се случва единствено четири седмици след откриването на първия немски терминал и единствено две седмици след разкриване на финландския терминал, като скоро чакат и последващи терминали, оповестяват интернационалните организации.
 Норвегия измести Русия като най-големия снабдител на природен газ в Германия през 2022 година
Норвегия измести Русия като най-големия снабдител на природен газ в Германия през 2022 година

Миналата година Русия стартира последователно да понижава доставките на газ през тръбопровода " Северен поток "

В началото на 2023 година стана ясно, че  Норвегия е станала най-големият снабдител на природен газ в Германия през 2022-а, изпреварвайки Русия. Иначе, общият импорт на газ в Германия е намалял с 12,3% спрямо 2021 година, по данни на немската федерална мрежова организация Bundesnetzagentur, представени от Oiprice.

Норвегия е осигурила 33% от газа, импортиран от Германия предходната година, следвана от Русия, чийто дял падна до 22%, спрямо дял от 52% през 2021-а, съгласно немският регулатор.

Миналата година Русия стартира последователно да понижава доставките на газ през тръбопровода " Северен поток " за Германия и затвори тръбопровода при започване на септември, потвърждавайки, че не може да ремонтира газовите турбини, поради западните наказания, наложени върху страната.

Терминалът в Лубмин

В първата си фаза терминалът в Лубмин ще има потенциал 5.2 милиарда кубически метра газ годишно, а след към година във втората фаза на плана потенциалът ще доближи 11.5 милиарда куб.м. В третата фаза, към лятото на 2024 година, терминалът ще доближи потенциал от 13.5 милиарда куб.м.

80% от потенциала на терминала в Лубмин е запазен с дълготрайни контракти от френската Тотал и швейцарската МЕТ, а останалият потенциал ще се предлага по краткосрочни контракти. 

Вече 20 страни и доста повече компании по света създават газ, тъй че опциите са неограничени. Първият танкер докара газ от Египет. Тотал има доста източници на газ, включителто от Америка. Впрочем, Тотал е и най-големият експортьор на американски газ.

За разлика от другия немския терминал, новият терминал в Лубмин е построен напълно с частно финансиране от една относително дребна компания - Deutsche ReGas. Вероятно ще забележим и други сходни планове, които ще обезпечат конкуренция на старите газови мастодонти.
 Германия пуска в употреба първия си плаващ терминал за полутечен газ
Германия пуска в употреба първия си плаващ терминал за полутечен газ

Оператор на терминала е концерна Uniper
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР