През последните няколко седмици китайският юан е обект на резки

...
През последните няколко седмици китайският юан е обект на резки
Коментари Харесай

Експерти очакват юана да остане стабилен въпреки флуктуациите

През последните няколко седмици китайският юан е обект на внезапни флуктуации на вътрешния и външните пазари. Според икономисти обаче, той ще остане постоянен в дълготраен проект, защото няма съществени терзания за икономическия растеж на страната. На 7 юни офшорният сменен курс спадна до 6,96, а на 10 юни – до 6,93 юана за $. В същото време утежняването на комерсиалните търкания сред Китай и Съединени американски щати добави нови неясноти и опасения за пазарите, съгласно Ъ Джъхуан, основен икономист на „ Банк ъф Чайна " (Хонконг), съобщи " Радио Китай ".

Според зам.-управителят на Китайската национална банка Лиу Гуоцян, страната е „ способна и уверена " в поддържането на разменния курс на устойчиво и уравновесено равнище като цяло, поради здравите основи, резистентност и капацитет на националната стопанска система.

„ Вземайки поради два основни фактора – валутният запас и комерсиалният остатък, Китай безспорно ще съумее да поддържа постоянен разменния курс на юана ", споделя Джао Цинмин, основен икономист в Института за финансови деривати към Китайската фючърсна борса. По данни на статистиката през януари-май комерсиалният остатък на страната е бил 48% или 893,36 милиарда юана, а валутният запас – 3,101 трилиона $ в края на май.

Пекин има голям пазар и механизми за стабилизиране на валутата си, както и да се опълчи дейно на спекулации, опитващи се да осъществят облаги от краткосрочните флуктуации на разменния курс, изяснява Джоу Дзинтун от Института за интернационалните финанси към „ Банк ъф Чайна ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР