През последните няколко седмици десет кораба са завършили пътуванията си

...
През последните няколко седмици десет кораба са завършили пътуванията си
Коментари Харесай

Украйна се опитва да съживи търговията в Черно море

През последните няколко седмици 10 кораба са приключили пътуванията си до огромни украински пристанища в Черно море без произшествия, пренебрегвайки заканите на Русия да нападна корабите в региона, написа Bloomberg.

Преминаването на корабите демонстрира, че смелият залог на Украйна да сътвори собствен личен търговски маршрут след неуспеха с контрактувания с Русия безвреден кулоар, се е изплатил. Засега триумфът е най-вече алегоричен, като придвижването на корабите към момента изисква внимателни маневри наоколо до крайбрежията на България и Румъния, когато плавателните съдове се насочват към Украйна

Русия и преди е заплашвала, че ще третира всички кораби, които плават към Украйна, като такива, на които се транспортира оръжие, а през август откри огън по един от тях, с цел да го принуди да спре за инспекция. През юли съветският президент Владимир Путин приключи действието на съглашение, подписано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации, което позволяваше безвредното прекосяване на кораби, изнасящи украинско зърно и други хранителни артикули от три основни черноморски пристанща.

Според осведомени, два кораба са стигнали до Одеса в неделя, а още два до Черноморск, до момента в който данните от следенето на корабите демонстрират, че New Legacy е дошъл в Пивдений същия ден. Това е в допълнение към още пет кораба, които към този момент са минали през коридора, натоварили са товари и са напуснали от 16 септември и значи, че корабите към този момент са достигнали и трите дълбоководни пристанища, употребяващи краткотрайния кулоар на Украйна.

Отделно от това пет кораба, които бяха заседнали в Украйна от началото на войната, използваха същия маршрут, с цел да изоставен преди идването на всички входящи кораби. Плаванията към момента са малко в съпоставяне със стотиците пътувания, осъществени в границите на самодейността “Черноморско зърно “.

По силата на съглашението за безвреден кулоар всички кораби, които се насочват към Украйна, трябваше да преминат през инспекции в Истанбул, като бяха включени единствено селскостопански артикули. Въпреки че инспекциите забавиха доста търговията, доста повече притежатели на кораби пожелаха да вземат участие, защото интернационалното удобрение означаваше, че това се смята за доста по-безопасно. Износът на зърно през септември тази година беше с 50% по-малък от този преди година.

Преди нашествието Украйна изнасяше по-голямата част от зърното, желязната руда и торовете си от дълбоките си пристанища на черноморското крайбрежие. Киев пренасочи доставките по речни, шосейни и железопътни пътища, само че Русия настойчиво нападна пристанищата с безпилотни самолети. Организацията на обединените народи продължава да работи с Москва за възкръсване на съглашението за безвреден кулоар.

Рисковете са по-големи, когато не е реализирано съглашение. Единственият метод да се понижат рисковете е всички страни да се върнат към съглашение. Ето за какво продължаваме да поставяме старания в тази тенденция “, съобщи Ребека Грийнспан, общоприет секретар на Конференцията на Организация на обединените нации за търговията и развиване. 

Разходите за обезпечаване на корабите, плаващи в такава рискова зона, също са проблем. Като знак, че новата тактика набира скорост, застрахователният брокер Милър съобщи, че предлага цялостно застрахователно покритие на военните опасности за украинските кораби за зърно в Черно море.

Това не значи безусловно, че пътуванията са по-малко подли за членовете на екипажа. Но може да помогне за улеснение на износа на някои артикули за украинския селскостопански бранш, който по данни на Министерството на земеделието на Съединени американски щати при започване на предходната година е осигурявала претовареност на повече от един от 10 украинци. Той също по този начин ма значим принос към международните доставки на храни.

Когато руснаците се отдръпнаха от договорката за зърно, те си помислиха, че могат да причинят повече проблеми на Украйна. Броят на корабите, които се насочват към украинските пристанища, ще се усили “, споделя Николай Биелиесков, теоретичен помощник в Националния институт за стратегически проучвания в Киев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР