През последните няколко дни в различни новинарски сайтове по света

...
През последните няколко дни в различни новинарски сайтове по света
Коментари Харесай

Мъж пропадна в дупка в земята, както си спеше вкъщи

През последните няколко дни в разнообразни новинарски уеб сайтове по света се появи една тревожна история – за мъж, който на 1 март 2013 година е бил обхванат от внезапно появила се дупка под къщата му.

37-годишният Джеф Буш е спял, когато под дома му в Сефнър, Флорида, се отваря дупка. Според „ Гардиън “ прясната бездна – с диаметър и дълбочина към 6 метра – се е отворила под спалнята му; събитие, чуто от брат му Джереми и неговата партньорката Рейчъл от друга стая.

Джереми скочил в дупката, с цел да се опита да избави брат си, само че се наложило да бъде изтеглен по-късно от заместник-шерифа на окръг Хилзбъро, защото земята към него продължавала да се срутва.

„ Подът към момента поддаваше и земята продължаваше да се свлича, само че на мен не ми пукаше. Исках да спася брат си “, споделя Джереми. „ Но просто не можех да направя нищо. “

„ Мога да се закълна, че го чух да вика името ми, с цел да му оказа помощ. “

Спасителите не съумяват да открият тялото на Буш в дупката, която гълтам дружно с него и мебелите от спалнята му. На идващия ден инженерите вземат решение, че къщата и земята са прекомерно рискови, с цел да се вършат по-нататъшни спаситялни опити, и вместо това тя е разрушена, а самата дупка запълнена с трошляк. Няколко години по-късно земята още веднъж пропада на мястото, което в този момент е оградено.

Флорида, богата на варовик, в действителност е изключително податлива на подобнни събития.

„ Потъналите дупки се срещат най-често в по този начин наречения от геолозите „ карстов терен “ – изяснява Геологическата работа на Съединени американски щати. „ Това са райони, в които типовете скали под земната повърхнина могат естествено да бъдат разтворени от циркулиращите през тях подпочвени води. Разтворимите скали включват солни пластове и куполи, гипс, варовик и други карбонатни скали. “

 Xiaozhaitiankeng

Небесната яма Сяожай

С разтварянето на скалите под тях под повърхността остават подземни пещери. Когато отслабената повърхнина се срути в каверната, се образуват такива дупки. Те варират по мярка – от доста дребни до голямата, следена в Сяожай Тианкенг, известна като Небесната яма Сяожай. Смятаната за най-голяма в света дупка е с размери към 537 метра широчина и 662 метра дълбочина.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР