През последните месеци, светът изглежда различен поради ефекта от пандемията

...
През последните месеци, светът изглежда различен поради ефекта от пандемията
Коментари Харесай

Музиката променя вкуса на бирата - slava.bg

През последните месеци, светът наподобява друг заради резултата от пандемията на COVID-19. Според настоящи данни, процентът на смяна в всекидневието на хората в международен мащаб е близо 50%. Тази наклонност прекатурва редица открити привички и води до нови способи за връзка и шерване сред хората. Ето за какво информираността, приятните страсти, слушането на музика или дейното присъединяване в живота на фамилията, са част от акомодацията и метод за справяне с смяната. В поддръжка на това, забавно звучи проучването на група учени от Оксфордския университет, съгласно което музиката може да повлияе върху метода, по който усещаме...вкуса на бирата. Ръководител на изследването е професорът по пробна логика на психиката Чарлз Спенсър, който повече от десетилетие учи методите, по които сетивата трансформират страстите и преживяването, в това число при потреблението на питие. Резултатите от неговите проучвания демонстрират, че усещането за усета на бирата се повлиява сензитивно от това, което консуматорът чува. В изследването на проф. Спенсър са взели участие 3000 респондента, разграничени на няколко групи по отношение на комбинациите от двата основни фактора – бира и музика. Всички те са слушали деликатно мелодии с идентична мощ на звука - близо 35% от употребяваната аудио система. След това са дали отговор на 3 въпроса, свързани с това дали песента или творбата им е познато, дали им подхожда и дали считат, че подхожда на пивото, което употребяват.

След изчерпателен разбор на данните изследователският екип открива, че въздействието на музиката върху цялостната преценка за усета на бирата е почти 25%. Подобни резултати демонстрира изследване и на белгийски учени, които откриват, че музикалният декор може да промени даже усещането за алкохолното наличие на пивото. На участниците в това проучване била дадена една и съща марка бира без те да знаят това. Докато слушали песни от разнообразни жанрове, нейният усет се сторил друг на хората, като варирал съгласно музикалните стилове. При по-висок тон, вниманието било привлечено от сладките нотки във усета на пивото, а при по-нисък – се усещат в по-голяма степен горчивите нюанси. Изводът от опита е, че според от типа музика, се трансформира и методът, по който усещаме бирата. Плодовите или тези със блудкав усет бири си отиват най-много с песни, които се характеризират с непорочност на звука. Музиката, включваща пиано и флейта, е най-хубавият избор за този тип питие, тъй като тези принадлежности придават лекост на звученето. От друга страна, бирите с кисела нотка, които са присъщи за белгийските стилове питие, си подхождат с бързите ритми в музиката, в които се среща и дисонанс (дисхармония на тоновете). Не единствено типовете мелодии оказват въздействие върху усета на пивото. Стилът на харесваната музика има отношение и към желаната бира. Силното питие с високо наличие на алкохол е в отлична естетика с дарк музиката, а горчивото – с тропическите мелодии и ритми, в които виртуозно се изявяват тромбони и тромпети. Поп и рок почитателите нормално си поръчват пилзнер и други по-светли бири, до момента в който феновете на хеви метъл харесват повече тъмни. Този друг взор към света на пивото по нов метод потвърждава, че сред бирата и музиката има доста по-голяма връзка, в сравнение с сме си мислили до момента.

Още повече, че и музиката, и бирата подтикват произвеждането на ендорфини, които са хормоните на насладата – факт, който също е доказан от редица научни изследвания в международен мащаб. С представянето на тези и още доста други забавни проучвания и потребни данни за пивото Съюзът на пивоварите продължава тазгодишната Националната бирена академия. В отговор на провокациите на времето през 2020 година тя ще е най-много в онлайн вид. „ За нас новото онлайн издание на Бирената академия е изобретателна опция да сътворяваме позитивни страсти и мотиви за усмивки, изключително в актуалното състояние.

Повече от всеки път стремежът ни е да поднесем на феновете на бирата свежи и забавни преживявания, с цел да почувстваме позабравената приятна страна на живота. “, показа Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България. Така феновете на кехлибарената напитка ще имат опция освен да усъвършенстват бирените си знания, само че и да издигнат настроението си с тематичните видеа от специалисти и известни персони, фенове на бирата като журналистът и артист Павел Владимиров, музикантът и композитор Михаил Йосифов, диетолологът и ендокринолог доктор Райна Стоянова и други.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР