През последните години Украйна все повече се позиционира като технологичен

...
През последните години Украйна все повече се позиционира като технологичен
Коментари Харесай

Как технологичните компании помагат на служителите си в Украйна?

През последните години Украйна от ден на ден се нарежда като софтуерен център, а доста мултинационални IT компании употребяват нейната голяма промишленост за аутсорсинг или основават свои лични поделения в страната.

Но съветската инвазия принуждава фирмите да се борят, с цел да измъкнат чиновниците си от Украйна, написа CNN.

Технологичните компании оферират финансова поддръжка на служащите, основават горещи телефонни и онлайн линии за връзка и провеждат пътувания или жилища за тези, които бягат от нарастващия спор.

Wix е една от софтуерните компании, които седмици наред възнамеряваха най-лошите сюжети за своите 900 чиновници в страната. Преди към две седмици, когато стана ясно, че Русия е струпала войски по украинската граница, Wix попита десетки свои чиновници дали желаят да се реалокират в полския град Краков, където компанията има офис.

За останалата част тя предложи чартърни полети и хотелско настаняване в Анталия, Турция.

Президентът на Wix Нир Зохар разяснява пред CNN, че 45 чиновници и още 45 членове на техните фамилии са приели офертата в Краков. Други 350 души, от които 200 чиновници, отпътуват за Анталия. Wix е обществено търгувана израелска компания, която дава на клиентите си принадлежности за основаване на техни лични уеб страници. За компанията работят към 6000 души в международен мащаб.

"Една дребна част от чиновниците желаеха да заминат независимо на други места, останалите избраха да останат в Украйна по разнообразни аргументи. Тези хора са мощно патриотично настроени и не желаеха да напущат родната си страна. Мисля, че никой не вярваше, че това ще се трансформира в същинска военна инвазия толкоз бързо “, споделя Зохар.

Повече от 350 цивилни са убити от началото на спора, а над 1600 са ранени, заяви украинското министерство на вътрешните работи в неделя. По данни на Организация на обединените нации повече от половин милион бежанци са избягали от Украйна от началото на войната.

Конфликтът предизвиква съществени разтърсвания за софтуерния бранш в Украйна, който до този миг се развиваше с бързи темпове. Над 100 водещи компании от листата на Fortune 500 работят с украински снабдители на IT услуги, в това число Amazon и Microsoft. IT промишлеността генерира 8.3% от общия експорт на Украйна, съгласно Националната банка на страната.

Стартъп сцената в Украйна също се уголемява. Общо 126 започващи компании са набрали финансиране за рисков капитал от началото на 2021 година, съгласно Pitchbook. А редица известни интернационалните компании имат свои офиси и чиновници в Украйна, в това число Apple, Uber и компанията майка на Snapchat, Snap.

Uber, която спря автомобилната си услуга в Украйна в отговор на войната, съобщи, че предлага логистична и финансова поддръжка на засегнатите чиновници и най-близките членове на фамилиите им, в случай че изберат непринудено да се реалокират.

От Lyft споделиха, че дават финансова поддръжка, логистична помощ за тези, които желаят краткотрайно да се реалокират, увеличено време за отмора и спомагателни запаси за психологично здраве.

Разработчикът на видеоигри Ubisoft съобщи, че предлага на чиновниците седмица преди нахлуването да се приютят на място, което считат за безвредно и че дава жилища в прилежащи страни за чиновниците и техните фамилии като алтернатива.

От компанията споделиха, че изплащат предплатено хонорари, ако банковите системи бъдат нарушени, и оферират спомагателни средства за покриване на разноски, като тези, свързани с пътешестване и пренасяне.

Microsoft съобщи в обява в блог в понеделник, че е отдадена на отбраната на своите чиновници. Междувременно, основният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук сподели, че компанията му прави всичко допустимо за своите украински екипи и поддържа локалните филантропични старания.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР