През последните години средните заплати в частния и обществения сектор

...
През последните години средните заплати в частния и обществения сектор
Коментари Харесай

Общините, в които държавата плаща най-високи заплати

През последните години междинните заплати в частния и публичния бранш се сближават от ден на ден, a при започване на 2022 година тези в частния за малко бяха по-високи. Въпреки това обаче в общия случай държавната работа заплаща (поне малко) по-добре от частната. Това обаче не е безусловно правилно във всички райони, като в най-силно развитите локални стопански системи частният бранш обичайно обезпечава по-високи приходи на работещите. След като към този момент разгледахме разпределението на наетите в обществения и частния бранш и показахме, че в съвсем всички общини, тук се стопираме и на разликите в заплащането.

През 2021 година най-високите междинни брутни месечни заплати в публичния бранш са в енергийните центрове Козлодуй (2951 лева./месец) и Раднево (2277 лева./месец), както и в Аксаково (2159 лева./месец) и столицата , където е съсредоточена по-голямата част от държавната администрация (2009 лева./месец). В останалите общини заплатите в публичния бранш са под 2 хиляди лв. месечно, като релативно високи са те в регионалните центрове - Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Смолян, Русе, както и в някои общини с по-особен стопански профил, като Гълъбово и Асеновград.

Прави усещане също, че при " държавните " заплати се следят релативно по-малки разлики сред обособените елементи на страната, като с под хиляда лв. месечно са били едвам 11 общини, а най-ниското възнаграждение е било в Грамада (823 лева./месец). Причина за това е централизираното установяване на нивото на възнагражденията в забележителна част от обществената сфера, което в общия случай не регистрира районните разлики в икономическото развиване и положението на пазара на труда.
 До 3000 лв. месечно: ето кои са общините с най-високите междинни заплати у нас
До 3000 лв. месечно: ето кои са общините с най-високите междинни заплати у нас

Според данните на Института за пазарна стопанска система за 2021 година

Очаквано при заплатите в частния бранш има по-чувствително разслоение. Лидер тук е Пирдоп (2391 лева./месец), следван от столицата (2176 лева./месец), Девня (2070 лева./месец), Гълъбово (2000 лева./месец) и Панагюрище (1937 лева./месец) , а в топ 10 влизат и други водещи индустриални общини като Божурище и Летница. Важно е да отбележим обаче, че данните за Мирково и Челопеч са конфиденциални, а те най-вероятно биха били измежду водачите. Формират се ясно забележими клъстери с високи заплати към София, Пловдив, Габрово, Варна. С под хиляда лв. приблизително брутно месечно обаче са цели 150 общини, а в Якоруда и Сърница частният бранш заплаща на наетите приблизително под 600 лв..

В съвсем всички общини - 227 от общо 252, за които има налични данни - общественият бранш дава по-високи хонорари, като най-голямата разлика е в Козлодуй, където заплатата в частния бранш е едвам 40% от тази от публичния, където са регистрирани заетите в държавната атомна електроцентрала. В осем други общини заплатите в частния бранш са под 50% от тези в публичния, като с изключение на другия енергиен център Раднево останалите са измежду по-слабо стопански развиване общини. Интересен е прочее паралелът сред Раднево и прилежащата община Гълъбово, където частният бранш, въпреки и с 2% съумява да надвиши публичния - разликата се дължи на обстоятелството, че в този случай огромните енергийни компании са частни.
 България или Сърбия: В коя страна междинните заплати са по-високи?
България или Сърбия: В коя страна междинните заплати са по-високи?

През декември 2022 година месечните хонорари в двете страни съвсем се изравниха

Там, където частният бранш води с доста в общия случай локалната стопанска система е движена от мощно развита преработваща индустрия или минно дело - Пирдоп (154%), Панагюрище (145%), Летница (143%) . Благодарение на бързия и резистентен растеж на заплатите в ИКТ в София частният бранш също надвива (108%), само че в останалите регионални центрове салдото е в интерес на публичния. В интервала 2018-2021 година в съвсем цялата страна публичният бранш усилва своята преднина, като доближаване или увеличение на преднината на частния бранш се следи в едвам 31 общини. Сред водачите тук са общините с новооткрити мини Брезник (-47 пр.п. в границите на 4 години) и Крумовград (-13 пр.п.), индустриалните центрове Каолиново, Куклен и Родопи.

Увеличаващото се превъзходство на обществения бранш при заплатите в по-голямата част от страната има някои практични последици за локалните стопански системи. Най-важната е, че съвсем на всички места в общия случай работата за страната (било то в учебно заведение, в общината или пък в полицията) е по-привлекателна от тази в частния бранш, което непосредствено спъва неговото развиване и новите вложения. Разбира се, по-високите приходи в публичните структури зависят директно от решенията на държавното управление и опциите на държавния бюджет и надлежно в годините с по-умерени покачвания частният бранш може да получи късмет да стопи най-малко част от разликата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР