През последните години се наблюдава спад в броя кръводарители в

...
През последните години се наблюдава спад в броя кръводарители в
Коментари Харесай

Доброволните кръводарители в България намаляват

През последните години се следи спад в броя кръводарители в страната. Очертава се наклонност в народен мащаб, която демонстрира понижаване с няколко хиляди единици на общото количество дарена кръв на годишна база, нужна за потребностите на опазването на здравето. В България кръводарителите са към 160 000 годишно.

Официална статистика е показана по време на национална конференция за трансфузионна хематология през 2016 година, когато е оповестено, че донорите към 2015 година са почти 168 000 за цялата страна. От тях близо 66 000 са в София, като към 60 000 са в Националния център по трансфузионна хематология и към 6 000 във Военномедицинска Академия.

Увеличава се дефицитът и съответно на доброволни и безплатни кръводарители . Голяма част от хората подаряват кръв при незабавна потребност на кръвопреливане за техен непосредствен. Причини хората да не подаряват безплатно са боязън от: болежка, изнемощялост, заразяване с инфекции; само че и липса на информация за това какъв брой постоянно може да се подарява кръв и какви са допустимите здравословни индикатори. Истината е, че множеството хора не изпитват никаква болежка или смяна в тонуса си при даряване на кръв. Дарение може да се прави до 4-5 пъти в годината. Масова информация липсва за какво е значимо да се подарява кръв.

Според статистиката, показана по време на национална конференция за трансфузионна хематология през 2016 година, се показва като причина за намаляването на броя на кръводаряванията в някои региони намаляването на популацията в дейна възраст, икономическата рецесия (миграцията поради увеличение на безработицата) и други

Кръвопреливането способства за спасяването на човешки животи. Като да вземем за пример, при хирургична намеса, пострадвания и анемия, лекуване на ракови болести, затруднения по време на бременност или раждане. В допълнение плазмените протеинови лечения са животоспасяващи медикаменти, употребявани за лекуване на редица редки болести, разстройства или съществени медицински положения, които са хронични, постоянно генетични и животозастрашаващи.

Трябва да се вземе поради, че посредством преливане на кръв могат да бъдат предадени трансмисивни инфекции като HIV, хепатит В, хепатит С, сифилис и други. Така трансфузията на рисковата кръв може да изложи на риск здравето на пациента. Затова всяка единица дарена кръв следва да бъде деликатно подложена на скрининг . Това постанова и нуждата от използване на сложен метод в диагностиката, който да подсигурява сигурността на пациента.

Използваните сега серологични проби за разкриване на антитела изискват избран интервал от време донора да развие имунен отговор. Този интервал се назовава „ прозоречен интервал “. През " прозоречния интервал ", един донор може да бъде инфектиран (вирусоносител), само че да има негативни резултати от тези проби за серологичен скрининг.

NAT технологията (техника за амплификация на нуклеинови киселини) за скрининг на дарената кръв и кръвни артикули открива вирусоносители в „ прозоречния интервал “. Необходимо е подсигуряване на NAT диагностика (апаратура и задоволителен брой тестове) за проучване на всички кръвни дарения в страната.

От своя страна, диагностиката би трябвало да дава отговор на условията за изцяло решение от последващо потомство, с необятно тест меню, отлична сензитивност, проби с висока специфика и автоматизация, като гаранция за застраховане на сигурност в диагностиката на дарената кръв за проучване на всички кръвни дарения в страната.

За да отговорят на изискванията за безвредно кръводаряване, трансфузионните центрове и съответното съоръжение за диагностика на дарената кръв и кръвни артикули, следва да:

- Обезпечават навременното освобождение на безвредни кръвни артикули.

- Гарантират сигурността както на донора, по този начин и на личния състав.

- Поддържат високо дипломиран личен състав и работни процеси в сходство с доста прецизни правила и съблюдаване на съответните условия за акредитация.

- Оптимизират разноските за оптимално покритие при стеснен бюджет и дефицит на дарения.

Съществуват голям брой образци за интегрирани диагностични решения и цялостни централизирани решения за кръвен скрининг за усъвършенствана надеждност, сигурност и успеваемост в диагностиката на дарената кръв и плазма в международен мащаб (Полша, Холандия), както и усъвършенстване на обвързваните с това разноски. Тези процеси са изцяло автоматизирани. Рискът от навлизане на човешка неточност е редуциран до най-малко. Така се понижава шанса за повторни проби заради неточности, ниска чувствителност, специфика на теста, погрешно етикетиране и пренос на проби.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР