През последните години Саудитска Арабия предприе мащабна кампания за развитие

...
През последните години Саудитска Арабия предприе мащабна кампания за развитие
Коментари Харесай

Саудитска Арабия с амбицията да стане лидер в ски туризма. Защо?

През последните години Саудитска Арабия предприе огромна акция за развиване на съвсем несъществуващия си досега туристически отрасъл. Страната облекчи визовия режим за чужденци, които не са поклонници, и се зае да строи ултралуксозни курорти във всички краища на територията си.

Част от тази стратегия е Неом - именуван " град на бъдещето ", който по описанието си прилича грандиозните туристически атракции в Дубай, само че с акцент върху устойчивото развиване и опазването на околната среда.

Градът към момента е в развой на строителство и непрекъснато се афишират нови планове в него.

Преди дни кронпринцът на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, разгласи последния си проект за развиване на Неом - Троджена. Локацията е замислена като място за планински и ски туризъм в планините край Неом, намиращи се на към 50 км от Акаба. Тук се намира най-високият връх в страната - към 2600 м в планината Джалал ал Лауз.

Според проектите в планината, където през зимата температурата пада под нулата, а през останалите сезони е с към 10 градуса по-ниска от главните саудитски градове, ще бъдат построени ски писти за всички равнища - от начинаещи до специалисти. За разлика от други арабски страни в района, в Троджена ще могат да се практикуват зимни спортове навън.

" Троджена ще докара до преосмисляне на планинския туризъм в международен мащаб, като сътвори място, основано на правилата на екотуризма ", съобщи Бин Салман.

Според проектите комплексът, който ще включва писти, локация за водни спортове, ултралуксозни туристическо село с вили и висок клас хотели, магазини, търговски центрове и заведения за хранене, би трябвало да бъде приключен през 2026 година В рамките на плана е очакван и " интерактивен естествен парк ", въпреки да не се прецизира какво се има поради под това разбиране.



Ски пистите ще работят целогодишно, въпреки да не е ясно каква ще е цената за поддръжката им в климатичните условия на Саудитска Арабия на фона на екологичната идея на Неом. Ще бъде построено и изкуствено езеро, както и които ще бъдат " вградени " в планинския скат, написа дир.бг.

Изграждането на нови туристически атракции и инфраструктура е част от проекта на Саудитска Арабия да диверсифицира стопанската система си и да трансформира туризма във водещ бранш.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР