През последните години онлайн пазаруването се превърна в изключително предпочитан

...
През последните години онлайн пазаруването се превърна в изключително предпочитан
Коментари Харесай

Рисковете, които крие онлайн пазаруването: Нарастващата заплаха от експлодиращи батерии и опасни играчки

През последните години онлайн извършването на покупки се трансформира в извънредно желан метод за придобиване на всевъзможни артикули и услуги, най-много поради удобството, разнообразието и не на последно място конкурентните цени. Последните изследвания демонстрират, че по време на коледните празници през 2023 година е бил в действителност един от най-натоварените интервали за електронна търговия на дребно в историята, като множеството хора са купили най-малко един артикул онлайн в навечерието на Коледа.

Въпреки това се появиха някои тревожни трендове на онлайн пазарите, а точно зачестилите случаи на експлодиращи акумулатори и рискови играчки, които могат да причинят съществени вреди.

В тази публикация упоритостта да подчертава върху някои от заплахите, които крият стоките, продавани онлайн, както и да направи разбор на някои празноти в законодателството, които вършат потребителите уязвими.
Eлектронни артикули: Пропуск в закона

Многобройните уеб сайтове за онлайн извършване на покупки много постоянно крият опасности от това закупените артикули да не дават отговор на нужните стандарти. В част от страните тази заплаха е доста по-голяма, в сравнение с в други.

Така да вземем за пример континенталната част на Англия е изложена много повече на риска от рискови артикули на пазара, най-много поради някои пропуски в комерсиалното законодателство на страната след брекзит. Дори един от политиците съпостави обстановката с " Дивия запад " заради сериозния напор на рискови артикули и неналичието на ясна информация за потребителите по връзки на качеството на тези артикули.

Голяма част от това, което виждаме до момента в който пазарим онлайн, е предпазено от редица разпореждания. Международните правила за хазарта значат, че офертите, които може да видите в листата с, нормално са от лицензирани казина, а приложението ви за банкиране също би трябвало да дава отговор на финансовото законодателство. Въпреки регулацията въобще не е изключено част от стоките, които извършване на покупки в онлайн магазините да не дават отговор на законовите условията.

Електрическите артикули в действителност са най-проблематично що се отнася до извършването на покупки им онлайн. Зачестиха случаите на неприятни произшествия като детонация на зарядно устройство за преносим компютър, закупено от трета страна в Amazon, както и, което докара до дребен пожар. Доста по-притеснителен е фактът, че честотата на тези случаи в Обединеното кралство доста се увеличи, като статистиката сочи, че най-малко шест на седмица се оповестява за злополуки с дефектни акумулатори и зарядни устройства, закупени посредством онлайн платформи.

Проблемът става още по-сериозен и буди мощно безпокойствие когато става дума за подправени артикули, най-често от задгранични производители, като да вземем за пример фалшификатите на сокоизстисквачките Nutribullet, които могат да провокират сериозен пожар.
Риск от рискови детски играчки

Безопасността на децата също е застрашена, защото онлайн извършването на покупки постоянно се трансформира в евентуален източник на рискови играчки. Едно изследване на, направено през 2022 година демонстрира, че 90% от играчките, закупени от трети страни посредством онлайн платформи, са рискови за здравето и живота на вашето дете.

Така да вземем за пример известният уебсайт Alibaba предлага за децата заблуждаващо дребна дървена кула за нареждане, която крие сериозния риск от това детето да погълне и да се задави с тази играчка. Не по-малко рискови са магнитите и копчетата за акумулатори, които се намират свободно в играчките, продавани онлайн.

Тревожна е наклонността на зачестяване на случаите, при които се постанова деца да бъдат приети в болница заради усвояване на рискови дребни елементи от играчките. Липсата на строга регулация и контрол в онлайн пазарите разрешава рискови играчки, като плюшени играчки, съдържащи токсични равнища на фталат, да доближат до нищо неподозиращи консуматори.
Празнота в правната уредба и отговорност на потребителите

Въпреки всички неприятни странични резултати и някои неподходящи събития, свързани с онлайн извършването на покупки, то въпреки всичко многочислени преимущества, в това число достъп до голям брой продавачи, конкурентни цени и бързи доставки.

Недостатъчно мощните и строги ограничения за сигурност не всеки път са забележими и хипотетични за самите консуматори. За разлика от обичайните транзакции на дребно, при които има обезпечен надзор и сигурност, по повод инспекция сигурността на стоките, отговорността постоянно се трансферира върху потребителя, най-много в случаите, когато пазари от продавачи от трети страни в онлайн платформи.

@Unsplash

Прави усещане, че платформите на трети страни нямат правно обвързване да правят оценка сигурността на продуктите, продавани на техните уеб сайтове, даже в случай че съхраняват и доставят артикули от името на продавачите. Липсата или неразбираема правна наредба в съответния случай, съчетани със значителното място, което към този момент заема онлайн извършването на покупки в нашето всекидневие, на процедура трансформира потребителите във в действителност вносители, оставени да се изправят пред рискове без съответни защитни ограничения.
Предизвикателството на световната мрежа за доставки

Една от главните аргументи за сложното решение на тези проблеми е световният темперамент на веригата за доставки. Продавачите и и Близкия изток, упражняват активността си с друга степен на информираност по отношение на разпоредбите за сигурност в страните, за които изнасят.

От една страна това може да се дължи на неналичието на знания по отношение на стандартите за сигурност, а от друга - да е напълно целеустремено и да е издирван съзнателно резултата на " Дивия запад " в онлайн търговията.

@Unsplash

Все отново има уместност и отбрана правата на потребителите от фирмите като Amazon и eBay, които възобновяване суми, когато клиентите оповестяват за дефектни артикули, и се ангажират да изтеглят рисковите такива от продажба. Трудно се отстрани обаче практиката на продавачите от трети страни, които постоянно пускат назад рисковите артикули за продажба онлайн, което способства за решаването на казуса " на парче ".

Проучването на BTHA през 2022 години осведоми за открити 101 рискови играчки в онлайн магазините, а единствено месец по-късно след този сигнал се появи и стряскащата вест, че близо 65 видимо идентични продукта на тези рискови играчки се продават напълно умерено на пазара, някои от тях даже от същия продавач, на същия пазар.

Организациите за отбрана на потребителите, измежду които Which? и Electrical Safety First (ESF), акцентират нуждата от доста непоколебим надзор по повод навлизането на тези произведения на пазара. В момента настоящата процедура самите потребителите да разпознават и оповестяват за рискови артикули, не обезпечава съответна отбрана от рисковете, свързани с онлайн извършването на покупки.
Какво следва от тук насетне

Както фирмите, по този начин и регулаторните органи приканиха за смяна в нормативната уредба в посока онлайн платформите да бъдат задължени да ревизират по-стриктно сигурността на стоките, продавани от продавачи от трети страни. Мнението им е изрично, че потребителите не би трябвало да носят отговорност за практикуване на надзор от тяхна страна на сигурността на продуктите.

Освен това онлайн платформите разполагат с задоволително правни и механически механизми, с цел да изискват тази отговорност да се поема от самите снабдители. Пример в това отношение е компанията Amazon, от която неотдавна продаде акции на стойност 2 милиарда $, е образец за виновен метод по отношение на пълномощията да подсигурява сигурността на продуктите. И въпреки всичко извънредно значимо е да се създадат нужните законодателните промени, които да задължат онлайн платформите да упражняват деен надзор по повод сигурността на стоките, които оферират.
Бдителност от страна на потребителите: четири правила, които е добре да съблюдаваме, с цел да подсигуряваме сигурността си при извършване на покупки онлайн

Първото предписание, купувайки рискови артикули, като да вземем за пример електрически артикули и играчки, е постоянно да проверявате за маркировка съдебна експертиза, която демонстрира сходство със стандартите за сигурност на Европейски Съюз.

Второто предписание е да проверявате качеството на опаковката и инструкциите, с цел да се уверят, че дават отговор на стандартите за сигурност.

Третото предписание е, когато цената на един артикул е съмнително ниска и атрактивна, да имате едно мислено, че евентуално се касае за подправени артикули. Четвърто предписание - постоянно проверявайте мненията на продавачите и клиентите, изключително внимание обръщайте на мнения с една звезда, в които се показват проблеми, свързани с сигурността и надеждността на продуктите.

В умозаключение може да кажем, че до осъществяването на промени в законодателството, всеки един от нас като консуматор следва да ползва тези ограничения, с цел да се защищити от заплахите, които крият дефектните артикули на актуалния онлайн пазар.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР