През последните години McLaren е на все по-нестабилна почва, тъй

...
През последните години McLaren е на все по-нестабилна почва, тъй
Коментари Харесай

McLaren продаде душата си на Бахрейн, за да финансира следващото си поколение суперавтомобили

През последните години McLaren е на все по-нестабилна почва, защото се бори да откри финансиране, с цел да обезпечи бъдещето си. Британският производител на суперавтомобили към този момент разгласи централата си за продажба и се обърна към държавния капиталов фонд на Бахрейн за парична инжекция. Сега близкоизточната страна закупи цялостна благосъстоятелност върху McLaren, с цел да се опита да обезпечи бъдещето му.

Mumtalakat Holding Company, формалното име на суверенния фонд на Бахрейн, държи дял в McLaren от 2007 година насам и даде на компанията многомилионна парична инжекция по време на пандемията Covid-19, с цел да я задържи на повърхността. Сега Autocar оповестява, че Mumtalakat е придобил цялостна благосъстоятелност върху McLaren. Сайтът изяснява:

Организацията от Бахрейн е преобразувала всички свои конвертируеми привилегировани акции - които са маркирани в счетоводния баланс като форма на дълг - в елементарни акции, с което делът ѝ в McLaren е повишен от 60% на 100%.

Не са дадени детайлности за каквато и да е финансова инжекция, само че този ход поражда очаквания, че компанията е получила и парични средства за финансиране на бъдещите модели и електрическата си промяна до края на десетилетието.

Този ход значи, че Бахрейн ще поеме контрола над историческия английски авто производител. Но капиталовият фонд твърди, че това може да бъде единствено за положително, защото ще даде на компанията повече независимост да влага в нови технологии и бъдещи артикули.

" Тази метаморфоза и новата опростена конструкция нареждат McLaren за триумф и откриват стратегически пътища, които включват изследване на нови партньорства за усилване на растежа на компанията през идващите години ", споделя Шейх Абдула бин Халифа Ал Халифа, основен изпълнителен шеф на Mumtalakat, в изказване, споделено с Jalopnik.

" Завършването на този развой също е значим стадий, който отразява нашата поддръжка за непрекъснатите нововъведения и дълготрайния ангажимент на McLaren за високи достижения. "

За никого не е загадка, че McLaren има упоритостта да добави от ден на ден хибридни модели към своята гама и даже възнамерява първите си напълно електрически коли. Подобни проекти обаче не са евтини и тази нова конструкция на собствеността би трябвало да подсигури финансите му отсега нататък.

McLaren не е единственият авто производител, който през последните години получи голяма парична инжекция от Близкия изток. Стартъпът за електрически автомобили Lucid получи поддръжка от суверенния фонд на Саудитска Арабия, а тимът на Aston Martin във Формула 1 има голям спонсорски контракт със саудитския петролен колос Aramco.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР