През последните години имотният пазар в София е в подем.

...
През последните години имотният пазар в София е в подем.
Коментари Харесай

Кой е най-подценяваният за покупка на имот квартал на София?

През последните години имотният пазар в София е в напредък. Цените катерят нови върхове, само че все пак купувачите не се отхвърлят, очаквайки нови рекордни цени. Наред с всекидневно най-предпочитаните южни и централни региони се появиха няколко квартала, които търпят доста развиване – " Надежда ", " Люлин ", " Хаджи Димитър " и " Дружба ".

На фона на динамичността на пазара и протичащото се в гореспоменатите ареали, някак си в периферията остава квартал " Овча Купел ", написа Цветослав Христов, съучастник в консултантската компания Antre в собствен разбор.

Може би тъй като е границата сред южните и западните квартали, може би тъй като цените в " Надежда ", " Люлин ", " Хаджи Димитър " и " Дружба " са по-конкурентни за купувачите, само че за " Овча Купел " не се приказва доста, а има какво ”, споделя той.
Трансформация
В рамките единствено на 3 – 4 години в " Овча Купел " 2 изникна цялостен нов мини квартал от съвременни и качествени блокове наоколо до метростанция " Мизия ". Старата част на „ Овча Купел “ също се облагородява от нови офис и жилищни здания. В квартала започнаха да действат 3 метростанции, а инфраструктурата е добра и се поддържа. Бързият достъп до Витоша, до зелени площи както сред блоковете, по този начин и към квартала си остава разполагаем. Въпреки това „ Овча Купел “ остава подценяван квартал от доста купувачи евентуално тъй като е позициониран към междинния пазар.

От една страна, доста купувачи, които се ориентират към южните квартали, съвсем не познават „ Овча Купел “, гледат на него като на западен квартал, свързват го с " Факултета " и като цяло – с по-нисък стандарт на живот.

Тези изказвания сигурно са основателни, само че в тях има огромна доза предубеждения. Кварталът е в югозападната част на София, граничи с " Факултета ", само че единствено по бул. „ Линкълн “, което не се отразява на качеството на живот. От друга страна, през последните години все по-модерни хора се насочват към квартала точно тъй като е в южна София и по нищо не отстъпва на квартали като " Манастирски Ливади – Запад ", " Павлово ", " Бъкстон “, написа Цветослав Христов.

Но макар тази непопулярност на квартала цените на жилищата там са нарастнали с 30 до 50% за последните три години, по данни на Имоти.Нет.

Според специалистите обаче кварталът се трансформира във все по-предпочитано място за инвестиция.

Очакванията са през идващите месеци ценовите равнища в " Овча Купел " да се задържат, от ден на ден хора да се насочат към региона заради по-големия избор на парцели и относително положителната инфраструктура. Освен това, кварталът се профилира като добра опция за инвестиция около Нов Български Университет (НБУ) ", казва Христов.

Едновременно с това, " Овча Купел " е един от старите квартали в Южна София, който предлага доста инфраструктурни улеснения и към момента по-ниска плътност на популацията и зелени площи по отношение на други южни квартали.
Луксозен сегмент
В същото време от ден на ден анализатори стартират да настояват, че българите стартират да търсят парцели освен от нужда, само че и с цел да подобрят обществения си статус.
 https://www.economic.bg/bg/a/view/socialnite-mreji-diktuvat-novite-pravila-na-imotnija-pazar-v-bylgarija Социалните мрежи диктуват трендовете на имотния пазар в България
В най-динамично разрастващите се квартали в София се продават повече планове, които са разнообразни по визия и идея и по-търсени от средностатистическите здания.

Повечето купувачи с придобиването на парцел задоволяват потребността си от жилище, до момента в който хората, купуващи парцел, с цел да подобрят обществения си статус, не са всеобщия случай, само че те имат огромен интерес точно към такива оферти ", споделя Росен Костадинов шеф на организация за недвижими парцели Golden Key.

Оказва се, че обществото има потребност както от бюджетни, по този начин и от бутикови здания. Влиянието на обществените мрежи основава просвета на държание. Жилището се трансформира в емблема на обществения статус, а на него не се гледа единствено като нужда. Много хората имат повече от един парцел, споделя още Костадинов.
Инвестиция
Цените на парцелите в дълготраен проект постоянно вървят нагоре, а на първокласните жилища са с още по-големи растежи. Наличието на " трофейни " парцели в първокласния сегмент също не е за занемаряване. През последната година се подписват покупко-продажби на рекордни цени.

Тъй като първокласните артикули са актив с устойчива във времето стойност и доста по-трудно се поддават на стопански разтърсвания, инвестицията в разкош постоянно е била рационална стъпка. Това важи в цялостна степен и за първокласните къщи и жилища, стига потребителите, които търсят несъмнено влагане за парите си, да имат финансовата опция да подхващат такава стъпка.

Доходността в този сегмент обичайно е под 5% при отдаване чартърен, само че при записания растеж от 30% в размера покупко-продажби за първокласни наеми през 2023 година, се чака тази възвръщаемост да се усъвършенства. Хората, които се интересуват от подобен артикул, купуват с дълготрайна цел “, споделят от Golden Key.

Някои нови първокласни планове у нас дават обещание възвръщаемост от над 15%, която може да доближи даже до 25-30%. Луксозният сегмент се откри като допустимо най-разумният и печеливш вид за инвестиция. Предвижда се закъснение на повишаването на цените и последователно увеличение на предлагането.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР