През последните години дигиталната екосистема се развива с изключително бързи

...
През последните години дигиталната екосистема се развива с изключително бързи
Коментари Харесай

Полезни съвети за придобиване на активи и бизнес в интернет

През последните години цифровата екосистема се развива с извънредно бързи темпове. Съвсем разумно, дружно с нея, се усилва и ползата към придобиването и продажбата на разнообразни онлайн бизнеси и други активи в интернет.

Продава се всичко - от домейни, през цели уеб страници, мобилни приложения, онлайн игри, компании за цифрови услуги, както и разнообразни сметки за платформи от всевъзможен вид. Дори виртуални облекла и “недвижими ” парцели от компютърно-генерирани светове от време на време сменят притежателя си за суми, достигащи десетки хиляди или стотици хиляди долари.
-->
Логично се усилва и броят на вложителите, които имат интерес да навлязат непосредствено в цифровия сегмент, като закупят развити бизнеси или разнообразни цифрови активи в него. Този метод обаче постоянно крие опасности, тъй като можем да открием със закуснение, че това, което купуваме във виртуалното пространство, няма цената, която неговият продавач ни е заречен.

Затова и серийният бизнесмен Марио Пешев, който през последните години е вложил в голям брой цифрови планове, дава няколко потребни препоръки на купувачите на цифрови активи. В идващите редове ще опишем на какво би трябвало да обърнем внимание, в случай че желаеме да придобием цифров бизнес.

На първо място специалистът поучава да се направи 

проучване на пазара и конкуренцията. 

Това включва както разбор на евентуалните клиенти, по този начин и обгръщането на разнообразни нови ниши с капацитет за напредък, в които планът може да навлезе. След като сте се срещнали добре със съответния пазарен сегмент,

проверете репутацията и визитите на онлайн бизнеса,

който ще придобивате. Това е една от най-важните стъпки, която ще ви помогне да разберете какви са визитите, трафикът, доверието и лоялността на клиентите към онлайн бизнеса. Поискайте от купувача да ви даде достъп до аналитични принадлежности като Гугъл Analytics или други принадлежности за разбор на трафика.

Посещенията обаче не са единствения индикатор, който е от голяма важност. Информирайте се също за seo метриките на уеб страницата като trust flow, domain authority и spam score. Те ще ви дават визия за известността и престижа на онлайн бизнеса в интернет, за неговата видимост и прелест в търсачките.

Проверете финансовото състояние 

на онлайн бизнеса, който желаете да закупите. Информирайте се авансово за приходите, разноските, отговорностите, активите и рентабилността. Тези индикатори дават визия за доходността, стабилността и риска на съответния онлайн бизнес.

За задачата можете да изискате от продавача да ви даде финансови доклади за последната година, както и да ви потвърди с фактури и други документи, че в уеб страницата са правени съответните покупки на реклама или други услуги.

Неуредените правни въпроси

са различен значим фактор, за който би трябвало да се осведомяваме преди покупката. Интернет бизнесът е тясно обвързван с действия като дизайн, текстово наличие, видео наличие и други обекти на авторски и сродни права. Това са въпроси, които могат да доведат до правосъдни разногласия, санкции или забрани за вашата активност и е от значимо значение авансово да отстраняваме сходни опасности.

Освен това, в случай че домейнът, който желаете да закупите, е сходен на различен уебсайт, това може да докара до спор за правото на потреблението му. Затова би трябвало да ревизирате дали той е свободен от конкурентни искания и има годна регистрация.

Използвайте одобрени платформи

за продажба на онлайн активи като Flippa.com, поучава още Марио Пешев, който от скоро е дипломат на платформата. Тя съставлява самобитен интернационален онлайн пазар, в който всеки може да продаде своя цифров бизнес или да закупи подобен. Освен, че подсигурява в огромна степен, че ще получите против парите си това, което ви е дадено, уеб сайтът има и потребни принадлежности като онлайн калкулатора Flippa Valuation Tool, които ви оказват помощ да определите приблизителната стойност и цена на бизнеса, който ще придобивате.

А за всички, които имат интерес към продажбата или закупуването на онлайн бизнеси, у нас следва първото събитие, което ще се организира на 21 септември в столичния Barter Community Hub. Това е опция за онлайн бизнесмените да се срещнат с специалисти и запалянковци в региона на онлайн търговията, да чуят истории и препоръки от сполучливи продавачи и купувачи на онлайн бизнеси, както и да открият потребни контакти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР