През последните година-две като че ли свикнахме с факта, че

...
През последните година-две като че ли свикнахме с факта, че
Коментари Харесай

Мозъкът: тайната на младостта

През последните година-две сякаш свикнахме с обстоятелството, че доста от нас сме разсеяни, концентрираме се мъчно и забравяме елементарно. Изследователи от университета в Кеймбридж откриха, че тези проблеми засягат 70% от преболедувалите Коронавирус. Това е алена лампа по тематиката за съхраняването на младостта на мозъка. Грижата за него визира всички – от поколението X до поколението Z.

Докато учените търсят по този начин стремежи ключ към казуса, значим е и нашият личен принос. Тайна няма. Или по-скоро тайната е същата като при поддържането на младостта на кожата – грижата би трябвало да стартира, до момента в който всичко е наред и към момента няма забележима потребност. Нов метод Според учените мозъкът се развива до 25-годишна възраст, след което е належащо сами да поддър-
жаме неговата жизнеспособност и положителното му здраве, а актуалното потомство осъзнава, че това е изискване и за положителната ни психологична кондиция. Освен че ни оказва помощ да се усещаме по-добре тук и в този момент, грижата за мозъка ни защищава и от съществени болести в бъдеще. Изследвания* потвърждават, че 40% от случаите на деменция в по-късен стадий от живота ни могат да бъдат „ предотвратени или отсрочени “ посредством превантивни дейности, подхванати през двадесетте, тридесетте, четиридесетте и петдесетте ни години.
Индустрията работи. Нараства известността на чая с гъби чага (за които се счита, че ускоряват паметта) и аромати, за които се допуска, че провокират лимбичната система на мозъка, виновна за страстите и паметта (розмаринът се смята за изключително ефективен). Много са новите артикули и практики, които се появиха на пазара, предопределени да защищават и подтикват сивото ни вещество. Такива са другите приложения и игри, предопределени да упражняват паметта ни и скоростта на обработка на информацията от мозъка. Приложението Lumosity се употребява от над 100 милиона души по целия свят и разрешава на потребителите да съпоставят гъвкавостта на мозъка си с тази на други на тяхната възраст. Добрите остарели привички И въпреки всичко най-простият и обикновен метод да запазим здравето и тонуса на мозъка е като си създадем и установим съществени привички в всекидневието. Това е инвестиция в психологичното ни здраве. Все едно осигуряваме на мозъка вярното гориво, като му даваме верните хранителни субстанции, задоволително количество вода, отмора и интензивност. Не е изненада, че съгласно проучванията пушенето, в това число излагането на второстепенен пушек, с 30 до 50% покачва риска от деменция в по-късен стадий на живота.
Проучванията демонстрират и друго. Въпреки че активността на човешкия мозък стартира да отслабва почти с 5% на всяко десетилетие след 40-годишна възраст, има по какъв начин да избегнем намаляването на когнитивните качества в резултат на стареенето. Промяната в метода на живот може да преодолее даже генетичното влечение към когнитивно заболяване.

Инструменти за младост Сред методите да подобрим и развием мозъка и паметта си (което би трябвало да вършим ежедневно) са да вземем за пример нареждане на пъзели с цифри. Прочутият невролог и клиничен професор в Университетска болница „ Джордж Вашингтон “ доктор Ричард Рестак (автор на повече от 20 книги за ума) предлага да използваме мозъка си, в случай че не желаеме той да изгуби опциите си. В същото време добре е да знаем, че не всички пропуски в паметта ни са проблематични или би трябвало да ни тревожат. По-леките форми на амнезия са естествена част от живота на голямото болшинство от хората. Да не си спомняте къде сте паркирали колата си на паркинга е напълно обикновено. Но да забравите по какъв начин сте пристигнали на паркинга демонстрира евентуални проблеми с паметта. Също по този начин обикновено е да забравите номера на стаята си в хотела, само че не и адреса на жилището си.

20 минути дневно Спортът може да има същия резултат върху мозъка като дребна доза антидепресанти. Аеробиката ускорява кръвообращението, усъвършенства паметта и подтиква растежа на нови мозъчни кафези. Това основава нови невронни връзки. Независимо дали бягате, вършиме тренировки, танцувате или просто ходите бързо, засиленото изпомпване на кръв потвърдено понижава риска от деменция с цели 30%. Редовните придвижвания усъвършенстват паметта, вниманието и скоростта на обработката на информация. Помагат за управление на равнищата на кръвното налягане и на холестерола, което е извънредно значимо за попречване на когнитивния спад.

Невропластичност Мозъкът ни ще остане млад по-дълго, в случай че го натоварваме с разнообразни задания – да вземем за пример да заменяме старите привички с нови. Така развиваме това негово свойство, което се назовава невропластичност. Важна роля играе и придобиването на нови познания и умения (като преодоляването на музикален инструмент или ученето на нов език), които изискват ангажирането на работната памет, дълготрайната памет и други когнитивни процеси на високо равнище. Но в случай че дистанцията сред „ можех “ и „ не мога към този момент “ във връзка с паметта става все по-голямо, добре е да ревизирате каква е обстановката с посещаване при невролог.

Храна за мозъка Привидно несвързани с мозъка проблеми като висок холестерол, диабет или високо кръвно налягане директно засягат неговото здраве. Редица изследвания са открили, че аргументите за появяването и развиването на болести на сърдечносъдовата система и на мозъка са идентични. Здравословното хранене е значимо и в двата случая. Това не значи, че би трябвало да ядете единствено салата и зърнени храни. Учените настояват, че средиземноморската диета, богата на зеленчуци, плодове, зехтин, риба и морски блага, оказва помощ за понижаване на загубата на мозъчни кафези и резервира умствените качества.  Сладкият сън   Когато спим надълбоко, мозъкът отстранява насъбраните денем отрови, които способстват за неговата недъгавост. Процесът на разчистване лишава време. Ето за какво е хубаво да спим по 7-9 часа дневно.

И да обобщим – по този начин както се грижим за хубостта и младостта на тялото, по този начин би трябвало да се грижим и за младостта на мозъка. И двете бихме могли да съхраним със съзнателни старания. Да научим нов език, да вършим дълги разходки, да спортуваме най-малко половин час дневно, да решаваме кръстословици или да учим стихове наизуст – с изключение на наслаждение тези неща могат да бъдат и съзнателни форми на управление на стареенето на мозъка. Колкото по-често и разнообразно го използваме, колкото по-богати усещания и прекарвания трупаме, толкоз по-добро здраве му осигуряваме. Не е належащо да го „ храним “ единствено с интелектуални действия. Добрият сън, чистият въздух, придвижванията – физически и прочувствени, също са еликсири за него.
Източник: eva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР