През последните две седмица Русия води най-мащабната си настъпателна операция

...
През последните две седмица Русия води най-мащабната си настъпателна операция
Коментари Харесай

Чудовищни загуби на Русия, какво става при Авдеевка

През последните две седмица Русия води най-мащабната си настъпателна интервенция от началото на годината в Украйна. Целта е укрепеният град Авдеевка, трансфорат в цитадела от украинците.

Както и Бахмут той няма изключително стратегическо значение за цялостната атака на Русия, само че контролът върху него разрешава на Украйна да заплашва съветските снабдителни линии в Донецка област.

Градът се отбранява от към 10 хиляди украински бойци, като по-голямата част от цивилното му население - 31 хиляди души преди войната, е евакуирано.

Атаките на съветските войски са непрестанни, а загубите - чудовищни, несравними с нито една борба от първите дни на войната насам.

По данни на украинското командване руснаците са изгубили 55 танка и 120 бронирани машини, както и близо 1400 души единствено за ден през предходната седмица.

Въпреки че тези цифри не могат да бъдат доказани по самостоятелен път, данните на „ Орикс ”, основани на геолокация и фотоси, също сочат големи загуби на съветската войска.

От началото на месеца тя е изгубила над 130 танка, стотици бронирани машини и транспортни средства, десетки артилерийски системи и най-малко 26 хеликоптера.

Според украински военни, главната причина за сериозните съветски загуби е потреблението на огромни обединения за офанзивите, което разрешава на бранителите на Авдеевка елементарно да насочват артилерията си към атакуващите руснаци.

В началото на своя опит за контраатака през юни Украйна опита сходна тактичност на фронта в Запорожка област, със същите пагубни резултати. След това украинските сили започнаха да употребяват доста, само че дребни на брой групи за офанзивите и да вкарват бронирана техника в деяние единствено, когато регионът е разчистен от мини и противникови наблюдателни дронове.

Руското командване обаче наподобява не се поучило нито от украинския, нито от личния си опит във войната до момента. Да, Русия последователно напредва в региона към Авдеевка, само че на голяма цена.

Междувременно Би Би Си разгласява данните за съветските загуби в жива мощ. Става въпрос единствено за разпознати и тествани жертви на военните дейности. Тъй като всеки случай на умрял се удостоверява без значение със очевидци и документи, тези цифри не включват огромна част от починалите, само че въпреки всичко дават някаква ориентировъчна визия. Иначе Русия не дава информация за загубите си на бойното поле.

Досега са доказани 34 857 съветски бойци починали в Украйна, от които 2 631 са офицери.

Британското министерство на защитата от своя страна прави оценка съветските загуби от началото на войната в Украйна през февруари предходната година на сред 240 хиляди и 290 хиляди, като тези цифри не могат да бъдат доказани по самостоятелен път. Те включват освен починалите, само че и ранените и изчезналите - т.е. всички, които са извадени от военните дейности. От тях английското разузнаване счита, че 150-190 хиляди са убитите и осакатените съветски бойци.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР