През последните две години ние повече чуваме от партиите с

...
През последните две години ние повече чуваме от партиите с
Коментари Харесай

Борислав Цеков зове Борисов да застане начело на разговорите за нов кабинет

През последните две години ние повече чуваме от партиите с кого не могат да ръководят. Надявам се този път ГЕРБ да предложат формула, която е добре премислена. Мисля, че методът от предните избори имаше аргумент, само че тази група за договаряния нямаше формула. Разговорите им в този момент би трябвало да стартират, водени от техния водач. " Демократична България " като партия с опит ще си даде сметка, че на това полупрезидентско ръководство би трябвало да му се постави край и България като член на Европейски Съюз и НАТО да поеме своята дейна роля. Това съобщи докторът по конституционно право Борислав Цеков по Българска национална телевизия.

ГЕРБ имат няколко благоприятни условия, които да предложат. Може би и по тази причина не бързат да приказват, тъй като ще затворят порти. Трябва да се търси поддръжка от систематичните партии. Това пък счита доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право. 

При второто държавно управление на ГЕРБ беше излъчена контактна група от народни представители, напомни тя.

Президентът няма да бъде сериозен посредник при консултациите. Народните представители да викат неволята и да търсят формула да сформират не какво да е държавно управление, а такова, което да извършва бюджет и да извършва своите задания в интернационален проект, добави юристката. 

След като бъде оповестен поименният състав на националните визиите, ще бъде оповестен съставът. Това би трябвало да стане в неделя с решение на ЦИК, а в понеделник или вторник в " Държавен вестник ". Разумно е свикването на Народното събрание да е 18 или 19 април, с цел да може депутатите да отстранят и несъвместимостите, разясниха юристите. 

Президентът би трябвало този път да следва ритъма на партиите и да организира консултациите съгласно готовността на първата политическа мощ, счита доктор Цеков. Ако ГЕРБ протака, той би трябвало да форсира процеса, посочи той.

В момента имало опипване на почвата. " Надявам се, че зад кадър се обменя информация, че се водят диалози. Ако партиите не беседват, защо ръководство приказваме, " добави Цеков. 

Ще прикани всички, които споделят, че парламентарни и локални избори, е невероятно, да не приказват по този начин. Човешки са проблемите, членовете на секционните комисии би трябвало да знаят, че изборите не са обществени помощи. Напливът бил голям за членове на СИК, подготовката би трябвало да бъде на равнище, а не с виртуални образования, счита доцент Киселова.

Не е казусът в Изборния кодекс, казусът е в ниската изборна интензивност, казусът е в посланията, които партиите насочат. По-неопитните в политиката партии би трябвало да прочетат малко от близката история, предложи тя. 

Кирил Петков да не ни дава уроци по почтени избори, прикани пък Борислав Цеков. Когато се приказва за нарушавания, би трябвало да се приказва съответно. На калпава администрация, кодексът й пречи. Бих предложил на ЦИК и на публичния съвет да преустановят това мънкане, сподели още Цеков. Не бива поради мързела и некомпетентността, която лъха от цялата изборна администрация, да ни кара да променяме Изборния кодекс, посочи той. Затова им плащаме тлъстите заплати. Те са с размера на народните представители, заключи Цеков.
ТЕМА преди 12 часа 1381 преди 12 часа 1199 преди 13 часа 5065
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР