През последните две години и половина държавната компания Автомагистрали получи

...
Коментари Харесай

Не ни минаваше през ума, че "Автомагистрали" може да строи "Хемус"

През последните две години и половина държавната компания " Автомагистрали " получи четири in-house контракта (с вътрешно възлагане без състезание) на внушителната стойност 4.6 милиарда лева с Данък добавена стойност от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). Те са за построяването на автомагистрала " Хемус ", пътя Видин - Ботевград и подсилване на свлачища. Да повторим - четири милиарда и шестстотин милиона лв., или приблизително все едно всеки български жители да е дал по 700 лв. (все отново парите са държавни, събрани от данъците).

По закон " Автомагистрали " няма право да употребява подизпълнители, тъй като е получила поръчките без търг - посредством in-house механизъм. Под прикритието на контракти за доставка и наем на машини и хора обаче тя действително превъзлага по непрогледен метод строителството на частни компании, определени неразбираемо по какъв начин и на секрети цени. Така непозволено се заобикаля Законът за публични поръчки (ЗОП) и държавните средства се харчат неефективно. " Автомагистрали " отхвърля всякаква информация кой и какво извършва по обектите им, като се базира на комерсиална загадка, което обаче е неуместно, защото става дума за държавна компания, която работи единствено с обществени средства. А преди дни съдът излезе с решение, че държавното сдружение би трябвало да вземе поради надделяващия публичен интерес по изхарчването на огромни суми държавни средства и да даде информация.

Историята, която ще прочетете по-долу, няма да хвърли светлина върху всички тъмни места в " Автомагистрали " и усвояването на 4.6 милиарда лв.. Тя обаче ще покаже още веднъж какъв брой е значимо протичащото се там да бъде показвано и евентуално разследвано.

Това е едно малко парче от пъзела, или по-скоро една от версиите му, разказана от един от хората в компанията., когато напусна след скандал. Тогава сред нея и инж. Михаил Рашков, шеф " Поддържане на пътната инфраструктура " в АПИ, в който се чува по какъв начин тя предлага човек на име Иван, който да извършва действия за " Автомагистрали ".

Името ѝ изникна още веднъж на последното съвещание на така наречен парламентарна комисия по проверката на кабинета " Борисов 3 ", когато районните министри, шефове на АПИ и " Автомагистрали " трябваше да дадат повече пояснение за осъществяването на договорите за 4.6 милиарда лева Освен това е измежду интензивно протестиращите от лятото на 2020 година, а и член на публичния съвет на Движение за права и свободи.
Десислава Христова Автор: Десислава Христова Г-жо Христова, през 2019 година подадохте оставка от съвета на шефовете на " Автомагистрали ". Защо?
- Поводът за оставката беше публикацията на уеб страницата " Биволъ " В деня, в който излезе публикацията, имаше незабавна среща на нашия съвет на шефовете, диалози по телефона. Още същия ден аз отидох да си подам оставката. Беше ми поискана, не съм била уволнена. Важно е да се каже, че в навечерието на инхаус строителството на автомагистрала " Хемус " от " Автомагистрали " не ми беше далечна мисълта, че е въпрос на месец или два, в които сама ще си потегли и без да ми желаят оставката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР