През последните дни в Естония се появи държавен проблем номер

...
През последните дни в Естония се появи държавен проблем номер
Коментари Харесай

Легендарен съветски танк стана основен проблем на Естония

През последните дни в Естония се появи държавен проблем номер едно. Това не е внезапното повишаване на енергийните носители, не са проблемите с отоплението, не е повишаването на храните, не е инфлацията. Основният проблем на страната е руският мемориален танк Т-34, изравен на фундамент в град Нарва. Как по този начин?

Танкът Т-34, чиято орис в този момент се следи от цяла Естония, е инсталиран на брега на река Нарва, на пътя сред градовете Нарва и Нарва-Йоесуу на 9 май 1970 година Той е подложен на мястото, където руските войски минават реката през 1944 година по време на упорити боеве - в памет на тези събития. В продължение на няколко генерации жителите на Нарва - а този район на Естония е обитаем най-вече с руснаци и рускоезични - поставят цветя на Т-34 всяка година. Като цяло това е известно място: прекъсването на танка за фотосесия е на практика наложителна част от сватбената стратегия в Нарва.

Някога танкът е в западнало положение, само че през 2015 година група доброволци почистват остарялата багра, грундират и боядисват машината, връщайки ѝ историческия тип. Тази работа намира необятен отклик в Нарва, доста локални поданици и няколко предприятия оказват помощ на служащите. По-късно участниците в реставрацията сътвориха Неправителствени организации „ Памет “ и стартират реституция на други военни монументи край Нарва.

През последните месеци в Естония стартира огромна акция за разглобяване на монументи на руските бойци. Естествено, танкът в Нарва също не беше оставен на мира. Президентът на Естония Алар Карис сподели, че танкът би трябвало или да бъде отстранен от настоящето си местонахождение, или да бъде подложен до галерия за " продължаващата война в Украйна, отприщена от Русия ".

Кметът на Нарва Катри Райк обаче не поддържа предлагането - сподели, че не счита за вярно " да се води битка против паметниците и против историята ". Местният гражданин Михаил Паншин предложи да се организира анкета измежду жителите на града дали руските монументи би трябвало да останат на историческите си места. Според Паншин в Нарва би трябвало да се организира референдум по този въпрос. Той разгласява съответна петиция, която досега е подкрепена от над 2500 души. „ Аз съм срещу събарянето и преместването на паметника. По това време е по-добре държавното управление да намерения за поддръжка на популацията си в навечерието на есента и зимата, а не да разклаща още повече настроението в обществото “, пишат локалните под текста на петицията. „ Долу ръцете от паметта ни! Прехвърлянето на монументи е изтриване на паметта в подрастващото потомство и те преследват тази цел “, възмущават се хората.

Централните управляващи на Естония обаче даже не мислят да се отдръпват. В понеделник министърът на вътрешните работи и началник на съдружната Социалдемократическа партия на Естония Лаури Ляанемец посети Нарва. Той сподели на съпартийката си Катри Райк, че танкът е " знак на експанзия, нахлуване и прилежаща страна, която съставлява опасност за сигурността на Естония ". Министърът добави: „ Смятам, че в този тип този танк не би трябвало да се появява в общественото пространство на Естония “. Той сподели, че чака оферти от комисията по паметниците, образувана към Държавната канцелария, по какъв начин да се реши въпросът с танка " по допустимо най-деликатния метод ".

Министърът обясни мисълта си: „ За народа на Естония танкът символизира на първо място гибелта, болката и страданието и не е заслужил ореола, с който е обкръжен отдавна. Такъв противоречив знак не пасва на градското пространство в Естония. Занимаваме се с въпрос от национално значение. И както е типично за доста други държавни въпроси, той би трябвало да се взема решение в разговор с локалната общественост. Това би трябвало да стане с достолепие и по метод, който не наскърбява хората, които живеят тук. “

Започнаха да идват оферти по какъв начин да се " реши казусът ". Председателят на локалния градски съвет Владимир Жаворонков сподели, че Нарва е получила предложение от военния музей, ситуиран на остров Хийумаа - да им трансферира танка. Но самият Жаворонков счита, че е належащо да се организира референдум за ориста на Т-34. Ръководителят на градския съвет счита, че музеят на Хийумаа няма нищо общо с паметниците на Нарва. Жаворонков възнамерява да събере всички фракции на градското заседание, с цел да обсъдят по какъв начин да отговорят на предлагането на островитяните. На собствен ред някогашният кмет на града, а в този момент ръководител на опозиционната секта " За положителното на Нарва " в локалния градски съвет Алексей Евграфов също сподели, че не поддържа концепцията за прекачване на Т-34 на музея в Хийумаа.

Друг някогашен кмет, Антс Лиимец, счита, че не е належащо да се пипа танкът - само че до него може да се сложи информативен щанд за " руската окупация ". Междувременно Ляанемец предлага да се образува пакет от помощи за града. Той дава обещание на локалните да компенсира загубата на танка посредством създаване на нова болница, жилищни здания, които могат да бъдат наети от учители и други експерти, нужни на града, както и посредством опазване на цената на парното.

„ Не бих го нарекъл замяна. Днешната коалиция на държавно равнище реши танкът да бъде отстранен. Затова доста чакам страната да каже кой министър или кое ведомство ще се занимава с въпроса с танка. И тогава този човек би трябвало да пристигна тук и да се срещне с фракциите на градското заседание и с хората “, отвърна кметът на Катри Райк.

Шефът на друга съдружна партия, “Отечество”, Хелир-Валдор Сеедер на собствен ред сподели, че танкът би трябвало да бъде отстранен без никакви условия. „ Неправилно е да се дават „ моркови “, бартер за прекачване на монументи на идеологическата окупация. И, несъмнено, ще сътвори казус. Това би довело до верижна реакция, защото има още няколко такива паметника в други околни общини, където живее най-вече рускоговорещо население. Тогава ще стартираме, по този начин да се каже, да формираме цената на тези знаци на окупационната власт. И да се пазарим какъв брой би трябвало да коства този или оня монумент и какъв брой ще получи тази или онази локална власт “, сподели Сеедер.

Анализаторите не изключват въпросът с танка в Нарва да стане един от основните в започващата предизборна акция в Естония (парламентарните избори ще се проведат напролет на 2023 г.). Политологът Петер Тиме съпоставя обстановката с предизборната акция през 2007 година, когато ставаше въпрос за преместването на паметника на бронзовия боец, намиращ се в Талин. „ Виждаме такова повтаряне на събитията от 2006-2007 година, т.е. акцията преди парламентарните избори през 2007 година, които бяха извоювани от Андрус Ансип и ръководената от него Реформаторска партия. Защото те построиха предизборната си акция навръх това, че дадоха обещание на естонския народ да отстранен „ Бронзовия боец “. Сега в Нарва виждаме същото. Социалдемократите го заеха - и те просто желаят да завоюват повече гласове за това ”, сподели Тиме.

Според историка Давид Всевиов, повода за разгорещения спор за ориста на паметника са на първо място военните дейности на територията на Украйна, защото те придават „ на танка като знак напълно друго значение “.

Историкът дава и прилика с врящата вода: стартира ли да кипи, значи не може да се спре. „ Това няма значение за нас. Заплатите няма да порастват, няма да намалеят, работата не се усилва, само че ние сме извънредно прочувствени за такива неща, а да си играеш с страстите на хората е в прочут смисъл доста просто - и в политически смисъл е същото ”, сподели Всевиов.

Мнозина възприемат протичащото се като някакъв сюрреализъм. „ Кой съгласно вас е най-належащият въпрос за естонските политици през днешния ден? Галопиращата инфлация? Заплахата от дефицит на енергийни носители в навечерието на зимата? Недостигът на храна, който ни заплашва? Не! Естонските политици са загрижени на първо място за паметника в Нарва. Изглежда необикновено, само че безшумно изравен на фундамент танк е главната тематика на всички политически диспути и медии. И май никой не се интересува от идната икономическа, енергийна и продоволствена рецесия. Нещо повече, точно танкът в Нарва и други руски монументи, съгласно политическите анализатори, ще се трансфорат в централна тематика на идната предизборна акция. Тоест политиците имат намерение да се борят за танка, а не за това кой по-добре ще помогне на хората в Естония да оцелеят през идната зима ”, иронично написа в канала си в “Телеграм” Александър Чаплигин, редактор на талинския вестник „ Столица”.

Според него никой не се интересува от ползите на тези, които държат на паметниците на спечелилите от нацизма.

„ Ами да, привикнали сме, че ползите на съветската общественост в Естония непрекъснато се пренебрегват. Започналата рецесия удря и естонците - само че политиците и медиите са заети извънредно с танка. Не виждам друга причина за сегашната лудница, с изключение на цялостната некадърност на политиците да предложат на обществото действително решение на икономическите проблеми. Затова те вършат всичко по силите си, с цел да разпалят пристрастеностите към първата попаднала им мишена”, добавя журналистът.

Може би танкът в Нарва в действителност предизвиква непоносими морални страдания в естонската част от обществото, както твърди министър-председателят Кая Калас. Въпреки това сметките за комунални услуги и вероятността да останат без газ и електричество на доктрина би трябвало да вълнуват естонците доста повече. Но на обществото не е разрешено да мисли за в действителност значимите въпроси. В Естония е оповестена война против непознатата идеология и на жителите настойчиво се споделя, че главната задача е да завоюват тази война. И за това хората би трябвало да понасят компликации, тъй като другояче ще бъде доста неприятно.

“Хора, опомнете се! Местоположението на танка по никакъв метод няма да повлияе на доставките на газ, електричество и храни за Естония. Преместването на монумент в музея няма да понижи сметките ви за комунални услуги или да попълни портфейлите ви. подвеждат ви, с цел да отклоните вниманието от действителните проблеми “, приканва Чаплигин.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР