През последните дни се разрази истинска полемика покрай идеята дали

...
През последните дни се разрази истинска полемика покрай идеята дали
Коментари Харесай

Изтърканите талончета на живота ни

През последните дни се развихри същинска дискусия около концепцията дали да бъдат национализирани частните лотарии. Покрай " за " и " срещу " останаха настрана въпроси, които никой не смее да зададе, и обстоятелства, пред които си затваряме очите.

Има един анекдот, че замърсяването на въздуха в градовете у нас се дължи на " фините прахови частици ", които се отделят при търкането на лотарийните талончета от българите.

Тъжно е и да гледаш по какъв начин на всяка крачка никнат
казина. Капани за илюзии и разрушени ориси. Как от малкия екран те заливат с реклами на хазартни игри.

Няма нищо необичайно. В една страна, пропита от корупция, ръководена де факто от олигархични кръгове и мутри, само че където огромна част от популацията едвам свързва двата края, където заплатите са така ниски и късмет да успееш с почтен труд нямаш на процедура никакъв, ти остават два разновидността: да направиш взаимни отстъпки със съвестта си и да търкаш талончета, разчитайки на шанса. Който по този начин е разчетен, че в никакъв случай да не пристигна при теб, а да цялостни банковата сметка на даден олигарх. Замисляте ли се къде отиват жалките ви левчета и каква е облагата - не за вас, а за акулите?

Хазартът е злокобна взаимозависимост. Описана по ослепителен метод в " Играчът на
рулетка " от Достоевски. Известно е, че геният в продължение на десетина години е бил захласнат от злия дявол. Губи всичко, което има, изпада в задължения. Той обаче съумява да се оправи с порока си.

Естествено, че зад национализацията на
лотарията напълно не седят идеалистични подбуди народът да се защищити от тази взаимозависимост.

Съмнявам се и че парите ще отидат в спорта. По-скоро ще пълнят нечии партийни каси. Или някой огромен състезател ще бъде сменен с различен.

При капитализма инцидентни неща няма. И страната се ръководи от едрия капитал.

Хазартът е освободен от Данък добавена стойност. Но
хазартът е в ръцете на акулите. Дребните рибки търкат талончета с вярата един ден и те да станат акули. Но това няма по какъв начин да се случи, тъй като акулите имат потребност от дребните рибки - за храна.

В същото време книгите са обложени с 20% Данък добавена стойност. Скъпи са. Не всеки може да си ги разреши. И тук пазарът е залят с всеобща литература. Но в случай че деликатно подбереш и четеш умни книги, те разсънват мисленето, въпросите и вероятно вярата... Но би трябвало да умееш да четеш.

Обаче по-лесно и на пръв взор по-евтино е да дадеш пари за талончета.

Масово опростачване, затъпяване. Издигане в фетиш на материалното. Парите като висша и единствена полезност. Изтърканите талончета на живота ни. Апатия.

Търкайте, хора, търкайте... Ама по-добре си разтъркайте очите, нека се разсъните.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР