През последните дни и седмици в медиите се появи информация

...
През последните дни и седмици в медиите се появи информация
Коментари Харесай

Денков: Набелязахме 15 мерки за борба с насилието

През последните дни и седмици в медиите се появи информация за доста, някои от които извънредно тежки, случаи на принуждение. В един миг сякаш избухна тази осведомителна война от нови и нови случаи. Моето чувство е, че това е било скрита зараза през последните години. Сега окуражени, доста повече хора се осмелиха и взеха решение да опишат за техните съответни проблеми.


Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Тъй като насилието, за жалост, участва в живота към нас и няма да изчезне от единствено себе си, би трябвало да създадем всичко допустимо да го понижим ", сподели министър председателят.

Той добави, че е помолил Министерство на правосъдието, Министерство на вътрешните работи, МТСП и МОН да създадат вътрешен обзор и въз основата на цялата информация да видят какво липсва и би трябвало да бъде направено, с цел да оказват помощ в предварителната защита и предотвратяването на насилието.

Една от ограниченията е да се понижат ранните бракове.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков означи, че измежду заложените ограничения са екипи за медиация, които ще включват разнообразни експерти, измежду които психолози. „ Много значима за нас е мярката, обвързвана с въвеждане на ментори във връзка с справяне с експанзията ", сподели той и добави, че такива ментори ще се вкарат в над 30 учебни заведения, а през идната година задачата е те да работят в разнообразни области и да могат да съветват учебни заведения, в които има по-голямо равнище на експанзия.

Цоков акцентира, че ще търсят благоприятни условия да бъдат увеличени като брой психолозите, само че тъкмо таргетирано в учебните заведения, където има по-голям брой на експанзия сред децата и прочие „ Трябва да осигурим опция за психическа помощ на всяко дете и възпитаник ", безапелационен е просветният министър.

Сред ограниченията е и обезпечаването на по-сигурна просветителна среда в детските градини и учебните заведения.

„ Тази година са подготвени два кино лентата, с помощта на присъединяване на студенти от НАТФИЗ ", заяви Цоков и уточни, че задачата е да се снимат филми, които са свързани с действителни прекарвания на деца и възпитаници.

Той уточни, че доста значими са и стратегиите, свързани с възпитателната работа, обичайни полезности, за което могат да оказват помощ и фамилиите, и родителите. „ Надявам се след към месец да имаме съответни измерения ", сподели още министърът на образованието.

МТСП предлага развиване на мрежа от профилирани услуга за възрастни и деца, жертва на принуждение, като тези услуги могат да включват разнообразни пакети за предварителна защита, защото все още услугите за поддръжка на жертви на принуждение не са задоволителни и не са еднообразно разпределени. От общественото министерство смятат и че би трябвало да се изготви Национална стратегия за предварителна защита на насилието, както и 6 експертни високоспециализирани екипи в 6 района на страната, които да работят в съгласуваност. Освен това от МТСП считат, че са нужни и дейности за повишение на информираността на обществото – хората би трябвало да познават каква е активността на институциите, които са директно ангажирани със отбраната от принуждение, жертвите да имат достъп до информация къде, по какъв начин и каква помощ могат да получат.

От Министерство на вътрешните работи са безапелационни, че би трябвало да се сътвори единна осведомителна система, която да съдържа база данни за жертвите и насилниците. Към момента е основан бранш „ Домашно принуждение "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР