През последните 24 часа в Интернет се появи информация, че

...
През последните 24 часа в Интернет се появи информация, че
Коментари Харесай

Марсоходът “Кюриозити” открил “нещо потресаващо” на Марс? Изчакайте – недейте да имате големи очаквания!

През последните 24 часа в Интернет се появи информация, че марсоходът на НАСА “Кюриозити ” е разкрил “нещо потресаващо ”, което съгласно думите на един от учените (Джон Гроцингер) ще влезе в учебниците по история. И несъмнено, догатката, че НАСА е забъркана в някаква интрига и крие огромна загадка от обществото.

Нещата обаче не стоят тъкмо по този метод. Няма никаква интрига. А по всичко наподобява, че откритието няма да е толкоз сензационно за необятната аудитория, колкото на пръв взор звучи. Но дано да не избързваме, а да изчакаме до идната сряда, когато учените смятат, че ще са подготвени с това да създадат публично изказване.

 27 Aug 2012 layers

Слоест терен на Марс. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

Но за какво учените са толкоз внимателни? Нека да ви кажа нещо – като админ на уеб страницата постоянно съм подкрепял отвореността. Трябва ли всяко научно изобретение да бъде оповестено в общественото пространство? Моето мнение постоянно е: Да, несъмнено! Трябва ли да има цензура? В никакъв, безусловно никакъв случай. В случая не става въпрос за цензура – а за общоприета научна процедура и “скриването ” на информация не е нищо повече от това, когато всеки един академик на тази Земята пази информацията от издание досега, в който не бъде сигурен, че има повторяемост и това, което вижда, е истина.

Защото в никакъв случай не би трябвало да се прави преждевременно обявяване на изобретение, преди да бъде оценен деликатно опитът, да има повторяемост на резултатите, и (само в случай че има възможност) – резултатите да бъдат повторени от втори инструмент. Това предписание е изключително годно, когато става въпрос за огромни сензации – в противоположен случай рискът да оповестиш в общественото пространство една неистина е голям!!! НАСА помни такива случаи, когато са оповестявани преждевременно открития (впоследствие оборени). Например през 1976 година, когато “Викинг ” каца на Марс за пръв път и един от инструментите демонстрира данни, че на Марс протичат процеси, съвместими с метаболизма на живи организми, НАСА оповестява бързо, че на Червената планета е открит живот. По-късно резултати от други опити подлагат под подозрение това изказване и през днешния ден е съвсем напълно опровергано.

Години по-късно, през 1996 година НАСА оповести, че е открит астероид, който идва от Марс и в който има следи от антични бактерии. Само месеци по-късно организацията оспорва откритието, като се оказва, че за откритите артефакти в астероида има напълно прозаични пояснения, които включват небиологични източници.

През последните две години помним и други гафове – беше обявено, че има “арсениев живот ” – организми, които нямат фосфор в тях и в съединенията им фосфорът е сменен напълно от арсен – още веднъж изследване, оспорено по-късно. Нека не забравяме и изследването, съгласно което неутринови частици пътуват по-бързо от светлината. Учените подходиха много деликатно при последното изследване – те споделиха – “знаем, че това са огромни резултати, в случай че са правилни, само че ние първо търсим дали не сме създали неточност ”. По-късно грешката беше открита и изследването отхвърлено.

Тези и сходни гафове карат учените да са извънредно деликатни в това да не подведат обществото. Всеки нов гаф кара мнозина неучени да плюят по учените и да ги упрекват, че не си правят съзнателно работата. Докато потвърждението на даден резултат е комплицирано нещо …

Учените, които стоят зад марсохода “Кюриозити ”, са извънредно отворени към обществото и си правят работата съзнателно. Когато споделиха информацията, че виждат нещо, което е сензация и може да влезе в учебниците по история, беше пределно ясно, че желаят да го споделят със света (кой академик не желае да показа нещо огромно със света и да получи публично самопризнание и благословия). Но те знаят, че до този миг не са сигурни, че вероятността да бъркат е голяма  – и че в случай че оповестят откритието в този момент, може да се наложи да пишат опровержения.

Има и още нещо – допустимо е това, което следва да бъде оповестено, въобще да не провокира публичен интерес. Това, че обещано нещо е забавно за даден академик, изобщо не значи, че е забавно за обществото като цяло. През последните няколко години бяха направени огромни открития за Марс (потвърдени открития, които на практика не подлежат за оспорване) – перхлорати в почвата, минералите хематит и ярозит. Ако вие не сте академик, вълнувате ли се от въпроса за перхлоратите? Не, и множеството хора биха се съгласили, че това не е чак толкоз забавно, звучи прекомерно комплицирано – въпреки че за доста учени казусът е забавен.

Нека да ви споделя нещо –. Възможно е да бъде споделено изобретение, което е обвързвано с въпроса за живота на Марс – да вземем за пример – метан в атмосферата, органична материя в почвата. Но безусловно доказателство? В никакъв случай. Да приемем за миг, че бъдат открити органични субстанции на Марс и микроскопът на марсохода открие странни сферични формирания, които наподобяват на бактерии… Категорично доказателство за живот на Марс ли е? В никакъв случай – марсоходът няма нужните принадлежности, с цел да направи един генетичен разбор и да удостовери дали това са бактерии, донесени от самия марсоход със земен генезис. Или пък- даже и в почвата да има нещо с кръгла форма, това не значи сигурно бактерия, даже и инструментите да разпознаят органиката.

!

И за край – дано да изчакаме да забележим какво ще оповестят учените. Но не подхождайте с огромни очаквания към момента.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР