През последните 24 часа полицията в Москва е задържала петима

...
През последните 24 часа полицията в Москва е задържала петима
Коментари Харесай

Петима независими журналисти са задържани в Русия за денонощие

През последните 24 часа полицията в Москва е задържала петима самостоятелни публицисти. Това заяви в четвъртък правозащитната организация OVD-Info, която следи за случаи на репресии в Русия. Един от публицистите заяви, че върху него е упражнено и физическо принуждение.

Новината идва на фона на продължаващите репресии против публицисти в страната. Те зачестиха след началото на, като редица самостоятелни и опозиционни медии в Русия бяха неразрешени. На изданията бяха налагани и санкции, в случай че не употребяват публично признатата от Кремлин реторика - " специфична военна интервенция ", а не " война ".

Късно в сряда журналистката на SOTAvision Антонина Фаворская е била отведена за разпит. Преди това тя прекара 10 дни в пандиза поради непокорство на полицейски чиновници.

Фаворская отразява правосъдни съвещания по искове на Алексей Навални. Месец преди тя отиде в Харп , с цел да снима репортаж за града, в който се намира колонията, където беше Навални. Именно Фаворская снима последното видео с него на 15 февруари.

Нейни колежки - Александра Астахова и Анастасия Мусатова , също били арестувани от полицията. Това се случило, когато те са отишли да я посрещнат в центъра за задържане, откъдето е трябвало да бъде освободена.

И трите журналистки са разпитани. Извършени са и претърсвания на техните жилища. След това Астахова и Мусатова са били освободени, а Фаворская е изпратена в център за краткотрайно задържане, написа Радио Свобода.

Фаворская е разследвана за присъединяване в активността на Фондацията за битка с корупцията (ФБК), която съветските управляващи считат за екстремистка.

Рано в четвъртък са били задържани още двама публицисти - репортерите Екатерина Аникиевич от SOTAvision и Константин Джаров от RusNews. Те са арестувани, до момента в който отразяват обиските в дома на Фаворская.

По-късно Джаров съобщил, че е получил контузия на главата, ожулвания, изкълчени пръсти и навяхвания след полицейски побой.

" Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите, подиграваха ми се, когато се пробвах да се изправя ", споделя Джаров, представен от RusNews.

След съветската инвазия в Украйна през 2022 година стотици публицисти бяха принудени да изоставен Русия. Оттогава по информация на Комитета за отбрана на публицистите задържани са над 15 публицисти, в това число журналистката от Радио Свобода.

Същевременно доста западни медии, като Euronews , France 24 и BBC , бяха неразрешени в страната. Медийният регулатор, Роскомнадзор, е блокирал и достъпа до множеството самостоятелни новинарски уеб сайтове, в това число Медуза и Новая газета .

В началото на март редакторът на Новая газета Сергей Соколов беше арестуван и санкциониран поради " дискредитиране на армията ". През февруари Русия разгласи и Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) за

На 6 март неправителствената организация “Репортери без граници ” заяви, че поради това към този момент излъчва посредством спътник.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР