През последните 10 г. България не влага планираните в бюджета

...
През последните 10 г. България не влага планираните в бюджета
Коментари Харесай

Асен Василев се заканил да не дава пари за влакове, ако не се харчат вече отпуснатите

През последните 10 година България не влага плануваните в бюджета вложения. Така казусът не са парите по Плана за възобновяване, а това че подготвени планове няма в точния момент, публичните поръчки се бавят. Това разяснява финансовият министър Асен Василев пред участници в Софийския стопански конгрес.

Даде образец с проектите през 2022 година общо 8.5 милиарда лева пъкъл отидат за финансови разноски, само че са постъпили планове за едвам 5 милиарда лева

Посочи, че в допълнение на това и институциите, и по-конкретно прокуратурата, за разлика от тези в Румъния, да вземем за пример, не работят.

Сред проблемите в България уточни и непрекъснатото отсрочване във времето на планувани вложения. Такъв е казусът с стартирането на бързоскоростни влакове по трасето Пловдив-Бургас, уточни Василев. Напомни, че в трасето е вложено, само че такива бързи влакове все по този начин не се движат. Този план е отсрочен към този момент за 2028 година Разказа, че от Националната компания " Железопътна инфраструктура " две години подред желае по 500 млн. лева таман за вложения. " Когато втория път попитах какво е станало с отпуснатите към този момент, те дадоха отговор, че не са ги усвоили. И в този момент споделих, че в случай че следващата година не мога да стигна за час и половина от Пловдив до Бургас, повече няма да им отпущам пари ", илюстрира обстановката той.

За по-висока продуктивност на стопанската система е нужно да имаме по-добра физическа инфраструктура - машини, заводи, пътища и мостове. Ако един тир чака на Дунав мост в Русе три дни, това е загуба за бизнеса и той възнамерява по-ниски заплати, по-ниски вложения. Затова присъединението ни към Шенген е значимо, тъй като минаването на артикули през границите пречи на стопанската система, регистрира министърът на финансите. България има граница от 450 километра по река Дунав и единствено два моста, а това стопира икономическото развиване. Влизането в Шенген ще направи по-лесно построяването на мостове, счита Василев.

Подчерта, че корупцията е главният кол в колелото на икономическото развиване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР