През последната година дългосрочните договори за доставка на електроенергия през

...
Коментари Харесай

Изненадващи сделки с ток на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" за 80 млн. лв.

През последната година дълготрайните контракти за доставка на електрическа енергия през българската енергийна борса са изключителна необичайност, а търгове за огромни количества ток от държавните електроцентрали изцяло липсват. Тази седмица обаче и АЕЦ " Козлодуй ", и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " оповестиха процедури за продажба на електрическа енергия надлежно за целия месец август и за последното тримесечие на годината. Предлага се ток за общо към 80 млн. лв.. А офертите дават сигнал за ценовите равнища на електрическата енергия до края на годината - сигурно те ще са не по-ниски от рекордно високите в този момент стойности.

Търгът на АЕЦ-а за доставки през целия август завърши сполучливо на 26 юли. Постигнатата цена е 169.77 лева./мВтч при междинна за месец юли от 179.5 лева./мВтч. Продадените количества са 150 мегавата базова мощ (общо 111600 мВтч), което прави общо 18.95 млн. лв.. Купувачи са общо 15 търговци на ток (имената им не се показват от борсата), защото от централата бяха заложили изискване за оптимален пакет от 10 мегавата на участник в търга - по този метод се подсигурява, че няма да има централизация на силата в един състезател на пазара, както се случваше в предходни години.

Значително по-изненадваща е офертата на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ". Обявеният на 27 юли търг отново е за 150 мегавата базова мощ за последното тримесечие на годината (за три месеца общо 331350 мВтч) при начална цена от 184.72 лева./мВтч. Тук, за разлика от другия търг на АЕЦ-а, няма ограничаване за оптимално количество и действително цялата сила може да бъде купена от един търговец.

Ако процедурата бъде сполучлива, това ще обезпечи над 61 млн. лева доходи за ТЕЦ-а. Това наподобява животоспасяващо за въглищната централа, която е в механически банкрут и безусловно трябваше да затвори на 1 юли. Но служебният министър на енергетиката Андрей Живков издаде изключителна заповед, с която задължи Комисията за енергийно и водно контролиране да й даде квота за контролирания пазар при изчислена от регулатора цена от 220 лева./мВтч. И по този метод ТЕЦ-а ще получи непазарни заплащания от НЕК, с цел да създава ток за семействата.

Търговци на ток разясниха пред " Капитал ", че поисканата от въглищната централа цена от 184.72 лева./мВтч е висока, само че не и непостижима. Реално тя е по-ниска от фючърсите за електрическа енергия на Q3 на унгарската платформа HUDEX, които са за над 95 евро/мВтч или към 186 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР