През по-голямата част от 2022 г. водещите световни икономисти ни

...
През по-голямата част от 2022 г. водещите световни икономисти ни
Коментари Харесай

Наистина ли глобалната рецесия дебне зад ъгъла?

През по-голямата част от 2022 година водещите международни икономисти ни убеждаваха, че в случай че международната стопанска система към този момент не е в криза, то тя е на път да изпадне в такава. С приближаването на края на годината обаче световният спад се отсрочва за 2023 година   Това написа в коментар за Project Syndicate Джефри Франкъл, професор по капиталообразуване и напредък в Харвардския университет и теоретичен помощник в Националното бюро за стопански проучвания на Съединени американски щати.   По думите му макар увереността, с която мнозина не престават да афишират неизбежността на икономическия спад, възможностите за подобен през идната година са много под 100%. 
Поради бързото повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас на Съединени американски щати и други огромни централни банки, има към 50% късмет за криза през 2023 година и 75% късмет това да се случи в избран миг през идващите две години, написа Франкъл, който е бил член на Съвета на икономическите съветници на президента Бил Клинтън. 
  Според него мощно засегнатата от покачващите се цени на силата Европа е по-вероятно да се насочи към криза, за която общоприетото определение е спад на Брутният вътрешен продукт в две поредни тримесечия. Китай обаче наподобява в още по-лоша форма, разяснява Джефри Франкъли прибавя, че страната има същите проблеми като Европа, плюс сриващ се заможен бранш и скок на случаите на Covid-19, заради неотдавнашното решение на китайското държавно управление да отвори още веднъж стопанската система без задоволителна имунизация.

„ Въпреки че растежът на Китай през идната година се чака да бъде надалеч по-бавен от историческия ритъм, с който сме привикнали през последните четири десетилетия, малко евентуално е неговият Брутният вътрешен продукт да се свие за две тримесечия “, написа Франкъл. „ В последна сметка даже намаляването на растежа на Брутният вътрешен продукт с 8 процентни пункта по време на пика на международната финансова рецесия през 2008 година не беше задоволително, с цел да докара до стесняване на вътрешното произвеждане в безусловно изражение “, разяснява специалистът. Това съгласно него е още един образец за минусите в определението за рецесията по правилото за две поредни тримесечия на негативен напредък на Брутният вътрешен продукт.
Франкъл счита, че актуалните стопански проблеми на доста страни са били „ самопричинени, заради колкото нездравословни, толкоз и предвидими неточности в политиката “. 

Между 2011 и 2021 година да вземем за пример Европа излишно задълбочи зависимостта си от съветския природен газ, оставяйки я извънредно уязвима, когато Кремъл стартира войната си против Украйна, напомня специалистът. По същия метод драконовската политика на Китай за “нулев Covid ” беше с висока икономическа цена, до момента в който неналичието на проект за това по какъв начин да се облекчат пандемичните ограничавания означаваше, че тази тактика просто отсрочва смъртността от вируса. 
Съединени американски щати също направиха многочислени неточности, измежду които доброволният отвод от водачество в демократичния интернационален ред и пренебрегването на Световната комерсиална организация и комерсиалните рамки, които техните членове договаряха в продължение на доста години, написа Джефри Франкъл. „ Митата на някогашния президент Доналд Тръмп бяха неточност, само че президентът Джо Байдън направи малко, с цел да ги анулира “, разяснява специалистът. „ Всъщност, наредбите за " пазаруване на американското " в другояче похвалния Закон за понижаване на инфлацията подценяват разпоредбите на СТО “, прибавя Франкъл по отношение на новият закон, който насочва солидни обществени средства към установяващите се в Северна Америка производителите на EV акумулатори и който неизбежно ще усложни напъните на Европейски Съюз да насърчи производството на такива в Европа.

Докато предстоящите неподходящи резултати от по-високите лихвени проценти към момента не са явни, има признаци, че " балонът на всичко " най-сетне се е спукал, написа още в коментара си за Project Syndicate Джефри Франкъл. Цените на акциите в Съединени американски щати доближиха своя връх през януари 2021 година и от този момент вървят надолу. Облигациите, недвижимите парцели и активите в разрастващите се пазари също означиха спад през годината, прибавя той.
„ През юли 2021 година твърдях, че има 90% късмет балонът на активите, преобладаващи финансовите пазари, да се спука. Исторически високите оценки на фирмите – по отношение на дивиденти, облаги или приходи – бяха явен индикатор, макар че действителните и даже номиналните лихвени проценти бяха нулеви или негативни по това време предходната година. Ниският дисконтов % значи, че съвсем всяко равнище на активите може да бъде рационално обяснено като сегашна дисконтирана стойност на бъдещия приход ”, разяснява специалистът.

„ Тази година стартира с четири актива, които ясно крещяха: " Внимание балон ", прибавя Франкъл, акцентирайки meme акциите като Gamestop, криптовалутите, NFT и SPAC фирмите. „ Всеки от тях беше новаторски, въпреки и не безусловно по добър метод, и всички се сринаха до края на годината “, разяснява още той. 
„ Трябваше ли обаче схватливите вложители да виждат тези спадове като благоприятни условия и да " купуват спада "? “, написа Франкъл. По думите му като се има поради, че цените на акциите към момента не са се върнали там, където бяха преди три години, в навечерието на пандемията, е рационално да се допусна, че те могат да паднат още, преди да са в сходство с икономическия пиедестал. Същото може да се каже и за криптовалутите, които даже нямат никаква фундаментална стойност.
  Следващата година ще бъде тежка за международната стопанска система, само че идният спад евентуално не би трябвало да се квалифицира като криза, даже и в случай че приемем критерият за две поредни тримесечия за прекомерно стеснен, счита специалистът. 
„ Глобалният напредък в следвоенния интервал да вземем за пример рядко е падал под нулата за едно тримесечие, да не приказваме за две. Ако използваме тази мярка, тежките спадове, провокирани от петролните шокове от 1974 и 1981 година, не се квалифицират като световни рецесии “, разяснява Франкъл. 
Той прибавя, че даже във времена на явна криза позитивният напредък измежду нововъзникващите и разрастващите се стопански системи нормално надвишава негативния напредък на развитите стопански системи, като двете забележителни изключения са международната финансова рецесия от 2008 година и рецесията с Covid-19 през 2020 г. 

Въпреки че Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Международният валутен фонд чакат световният напредък да се срине до 2,2-2,7% през 2023 година, от равнище 6,1% през 2021 година, това към момента значи, че е малко евентуално международната стопанска система да се свие за две или повече поредни тримесечия, предвижда Джефри Франкъл.
„ Дори и да възприемем по-малко строги измерители за установяване на интервала на световна криза, като да вземем за пример спад на растежа на Брутният вътрешен продукт под 2,5%, сходен сюжет през 2023 година надали е превдварително решен “, написа специалистът и прибавя: „ Възможно е несъмнено, само че също по този начин е и изцяло предотвратимо. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР