През периода юли - септември брутният вътрешен продукт (БВП) нараства

...
През периода юли - септември брутният вътрешен продукт (БВП) нараства
Коментари Харесай

През лятото растежът на икономиката леко се забавя

През интервала юли - септември брутният вътрешен артикул (БВП) нараства с 1.7% в съпоставяне със същия интервал на миналата година, сочат експресните оценки на Националния статистически институт. Тези данни демонстрират леко закъснение в растежа спрямо този през интервала април - юни.

В съпоставяне с април - юни растежът на стопанската система е с 0.4%.

Прогнозата на Министерството на финансите е 2023 година да приключи с 1.8% стопански напредък.

През третото тримесечие на 2023 година Брутният вътрешен продукт се усилва с 1.7% по отношение на третото тримесечие на миналата година, а брутната добавена стойност нараства с 0.6%.

От данните се вижда, че годишният растеж при крайното ползване е по-малък за разлика от вложенията в личен капитал. През лятото те порастват с 9.4% на годишна база, до момента в който потреблението се усилва с 6.1%.

Износът на артикули и услуги понижава със 7.8%, а вносът на артикули и услуги понижава със 7.5%.

Инвестициите в главен капитал се чака да извърнат тренда и да набъбнат с близо 10% следващата година, сочи последната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите. По този метод се чака те да са главен мотор на икономическия напредък.

Според експресните оценки Брутният вътрешен продукт в номинално изражение доближава 47.732 милиарда лева По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване със 77.7%, което в стойностно изражение възлиза на 37.111 милиарда лева През интервала бруто капиталообразуването е 8.680 милиарда лева и заема 18.2% условен дял в Брутният вътрешен продукт.

Външнотърговското салдо е позитивно.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР