През периода януари - август 2023 г. износът и вносът

...
През периода януари - август 2023 г. износът и вносът
Коментари Харесай

Външната търговия на страната се свива за осеммесечието

През интервала януари - август 2023 година износът и вносът на България се свиват по отношение на същия интервал на предходната година, заяви Националният статистически институт.

За осеммесечието от страната са изнесени артикули за 56.8 милиарда лева, със 7.6% по-малко в сравнение с през същия интервал на миналата. Вносът е за 63.9 милиарда лева или с 8.8% по-малко.

Износът на артикули към трети страни понижава с 9.5% до 19.3 милиарда лева, като единствено през август спадът е с 40 на 100. Спадът на вноса за осеммесечието е с 18.9%, а цената му е 25.4 милиарда лева.

Данните сочат, че вносът от Русия е намалял с 52% до 3.9 милиарда лева, само че тя остава измежду водещите търговски сътрудници. Стойността на импортираните оттова артикули е втора по мярка след вноса от Турция и по-голяма от вноса от Китай. Стойността на вноса от Украйна също спада доста - с 44% до 1.2 милиарда лева по отношение на предходната година. Износът за Украйна остава почти на миналогодишното ниво - 1.2 милиарда лева.

Данните за търговията със страните от Европейски Съюз към август 2023 година ще бъдат оповестени на 9 ноември.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР