През първото тримесечие на 2023 г. продажбите на преносими компютри

...
През първото тримесечие на 2023 г. продажбите на преносими компютри
Коментари Харесай

В Русия рязко паднаха продажбите на компютри

През първото тримесечие на 2023 година продажбите на портативни компютри в Русия са намалели с съвсем една четвърт, а търсенето на лични компютри е намаляло с 6% на годишна база. В парично изражение и двата сегмента са се свили с над 30%. Това заяви електронното изданиеto Комерсант, базирайки се на данни от търговците на дребно.

По данни на дистрибутора Holodilnik.ru продажбите на преносими компютри в страната са спаднали с 20% до 812 000 броя през първото тримесечие в съпоставяне със същия интервал на предходната година. В парично изражение продажбите са намалели с 33% до 45,5 милиарда рубли. Най-много са намалели продажбите на устройства на производители, които са напуснали Русия, като HP (74% спад в продажбите), Acer (62% спад), Dell (75% спад), Apple (34% спад) и други. Най-голям растеж демонстрираха продуктите на китайски производители, като Haier (ръст от 23%), ThundeRobot (над 100%), Chuwi (над 100%) и Gigabyte от Тайван (42%).

Що се отнася до десктоп компютрите, съгласно ритейлъра спадът в продажбите в бройки на годишна база е 6% през първото тримесечие (278 000 продадени единици). В парично изражение този пазарен сегмент е понижен с 31% до 12,1 милиарда рубли. Най-много са намалели продажбите на компютрите на Lenovo, HP и Depo. Най-голям растеж в продажбите означи съветската марка iRU, която съумя да усили каузи си в обемно изражение до 20% (година по-рано – 15%). F+ tech-Marvel удостовери подобряването на позициите на съветските марки в сегмента на персоналните компютри. В допълнение към iRU, продажбите на устройствата Ardor Gaming и Rombica показват прочут растеж.

Отбелязва се също, че руснаците са почнали да купуват повече устройства от невисок клас. Така да вземем за пример търсенето на компютри с цена под 18 хиляди рубли за година е скочило с 84%, а търсенето на устройства с цена до 25 хиляди рубли се е нараснало със 73% за същия интервал. При това понижава търсенето на лични компютри на цени от 50 до 150 хиляди рубли (33%), както и на лични компютри, по-скъпи от 150 хиляди рубли (77%). По данни на Holodilnik.ru сходна обстановка се следи и в сегмента на портативните компютри: устройствата с цена 17-20 хиляди рубли са били най-търсени през отчетния интервал.

По данни на Citilink пазарът на лични компютри и преносими компютри в бройки е понижен с 30-35% през първото тримесечие в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Наблюдава се и нарастване на търсенето на съветски марки и китайски преносими компютри. Не се оповестява какви са съставените елементи и къде се създават въпросните съветски лични компютри и преносими компютри.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР