През първите три месеца на годината се е увеличил броят

...
През първите три месеца на годината се е увеличил броят
Коментари Харесай

НОИ: Ръст на броя на хората, закупили стаж за пенсиониране

През първите три месеца на годината се е нараснал броят на хората, закупили застрахователен стаж за пенсиониране. Това демонстрира справката на Националният застрахователен институт.

От 1 август се чака да нарастне месецът закупен стаж с 15 лв., защото в бюджета за тази година е планувано повдигане на минималната осигуровка за самонаетите.

Законодателството дава право да се закупи застрахователен стаж. Вариантите са два: за времето на образование при приключено висше или полувисше обучение, както и за интервала на докторантура, или до пет години при недостигащ стаж за пенсиониране по общия ред за хората, навършили изисквана възраст за пенсия.

Вноската за месец стаж се дефинира от минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се, избран все още на покупката. Сега той е 710 лв., а вноската за месец коства 140 лв. 58 стотинки, само че с приемането на Бюджета за тази година минималната осигуровка за самонаетите към този момент ще е 780 лв., надлежно и месец недостигащ стаж към този момент ще коства 154 лв. 44 стотинки. Миналата година недостигащи месеци са купили 4093-ма души. Средно са откупувани по 23 месеца. През 2021-ва година 3840 са се възползвали от това право, като приблизително са плащали за 22 недостигащи месеца.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР