През първите девет месеца на годината във връзка с професионалната

...
През първите девет месеца на годината във връзка с професионалната
Коментари Харесай

Репортери без граници: От началото на годината са убити повече журналисти, отколкото за цялата 2017 г.

През първите девет месеца на годината по отношение на професионалната им активност са били убити 56 публицисти. Това е повече от цялата 2017 година, демонстрират данните на неправителствената организация "Репортери без граници ", представени от Българска телеграфна агенция.

"Докато 2017 година беше годината с минимум убийства от 14 години насам за журналистическата специалност, 2018 година обръща тази низходяща наклонност ", се споделя в изказването на организацията, оповестено през днешния ден.

"Вече 56 публицисти са били убити поради професионалната им активност. Числата нарастват и към тях би трябвало да се прибавят над 10 случая, разследвани от "Репортери без граници ".

Тази тревожна численост ни припомня, че незабавно би трябвало да се направи още за отбрана на публицистите, уточни генералният секретар на Неправителствени организации Кристоф Дьолоар. В тази връзка "Репортери без граници " още веднъж настояха за назначението на специфичен представител на Организация на обединените нации, който да дава отговор за отбраната на публицистите, мярка, подкрепяна от редица страни, сред които и Франция, както и от "130 медии, организации и синдикати по света ".

Най-опасната за публицисти страна е Афганистан. Там от началото на годината са били убити 13 публицисти, акцентира организацията и припомня, че единствено за един ден - 30 април, са починали 10 публицисти. Тогава 9 публицисти изгубиха живота си при двоен атентат. Сред тях беше Шах Марай - основен фотограф на Агенция Франс Прес в Кабул. Същия ден кореспондентът на Би Би Си Ахмад Шах беше погубен от въоръжени мъже в Източен Афганистан.

Организацията показва, че броят на професионалните кореспонденти, убити в Сирия, е мощно намалял (двама от началото на 2018 година, против 9 за предходната година), само че акцентира, че това не трябва да прикрива казуса, че публицисти, сирийски жители, поемат огромен риск, когато свидетелстват от първо лице за спора. Шестима такива публицисти и медиен помощник са убити от началото на тази година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР