През първата половина на 2022 година се регистрира ръст от

...
През първата половина на 2022 година се регистрира ръст от
Коментари Харесай

Предпазливост при предлагане и продажба на имоти

През първата половина на 2022 година се записва растеж от 4% в предлагането на приблизително висок и висок клас жилища за първата половина от годината. Трябва да се означи, че по-голямата част от новото предложение се реализира през първото тримесечие на годината, до момента в който динамичността през второто тримесечие беше забавена поради войната в Украйна и нарушената верига на доставки на строителни материали.  

За първи път от края на 2020 година има растеж в плановете в градеж, по този начин те доближават 3 800 жилищни единици. При новите жилища продължава наклонност към нарастване на площта на общите пространства (хол и трапезария) и отделяне на работно пространство, показва отчет на Colliers.

Друга наклонност, която се следи при плановете в градеж е задържане на предлагането и продажбите. Причините за това са непрекъснато изменящите се цени на строителните материали и усложненията в доставките им, което води до нерешителност при образуване на себестойността на предлаганите парцели.

Нивата на свободните жилищни единици остават постоянни след незначителния спад при започване на годината – по този начин те съставляват 2% от общия размер.

Най-продаваните видове парцели са жилища с 3 спални, следвани от жилища с 2 спални и къщи. Съществуващото търсене е фокусирано най-вече върху жилища за лично прилагане (75% от всички транзакции) по отношение на тези за инвестиция. Тенденцията, която обуславя динамичността на пазара през първото полугодие, е желанието за прекосяване от по-малко към по-голямо жилище.

Като цяло търсенето в приблизително висок и висок сегмент при новото строителство забави своята скорост в края на първото тримесечие. Повечето участници на пазара започнаха изчаквателна позиция, поради геополитическите и икономическите провокации.

Наблюдава се прогресивен интерес към закупуване на парцели от задгранични лица, които обитават за по-дълъг период в страната. Целта на покупката е за лични потребности в кратковременен проект. Като резултат, динамичността в продажбите на приключени парцели към този профил купувачи е по-висока по отношение на предходните години.

Средните продажни цени остават постоянни през първите шест месеца на 2022 година Средни продажни цени за:

- апартамент с две спални: 180 000 – 230 000 евро

- апартамент с три спални: 240 000 - 300 000 евро

- къща от редови вид: 320 000 – 450 000 евро

- независима къща: над 486,000 евро

Средните наемни цени записват растеж от 8%, който се дължи на по-високите равнища на търсене. Преместване на интервенциите на компании от Русия и Беларус, както и евакуиране на чиновници от Украйна, са съществена причина за интензивността на наемния пазар през второто тримесечие на 2022 година

Средни наемни равнища са:

- апартамент с две спални: 1 000 - 1 300 евро

- апартамент с три спални: 1 400 – 1 700 евро

- къща: над 2 150 евро

Разликата сред офертната и покупната цена се стопи. Все по-често спомагателна отстъпка от офертната цена не се дава.

Прогнозата е, че покачването на лихвените проценти от Федералният запас (ФЕД) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се предвижда да докара до понижаване на икономическата интензивност, което най-вероятно ще се усети още през есента на тази година. Очакваме това главно да афектира по-големите планове във фаза на обмисляне и строителство, споделят от Colliers.

Потенциалното охладняване на интереса на купувачи е развой, който ще спомогне за балансирането на пазара, тъй като през последните години се записва дефицит на жилища в София.

Предвид трендовете в Централна и Източна Европа, най-много в Полша и Чехия, с интерес се следи развиването на капиталовия пазар на жилища чартърен (built to rent).

По формулировка Build to Rent (BtR) е термин за жилища, издигнати особено за отдаване чартърен, нормално дълготрайно. Управлението е професионално и се реализира от притежателя или от оператора на постройката. Този клас активи навлизат и в България, първите планове са към този момент факт. В средносрочен проект този към момента неразвит пазарен сегмент е с добър капацитет за развиване.

Средните наемни цени в сегмента ще запазят постоянни позиции, а растежът на продажните цени ще се забави.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР