През октомври парите на банките в БНБ са намалели с

...
През октомври парите на банките в БНБ са намалели с
Коментари Харесай

Само през октомври парите на банките в БНБ са намалели с 10%

През октомври парите на банките в Българска народна банка са намалели с 10.1%. Това са средства от свръхрезервите на банките (превишението над задължиелните минимални запаси, които са длъжни да поддържат в БНБ). Изтеглянето се дължи на обстоятелството, че от началото на октомври върху тях се начислява по-голяма негативна рента - от -0.6% при -0.4%. Това оповестява в днешния си брой " Капитал daily ".

Това е предиздвикало банките да теглят средства и да ги трансферират към централи, които имат такива, и към други дъщерни банки в съответната група в търсене на по-приемливо облагане в други страни в Европа. Номинално регистрираният спад е с 4.5 милиарда лева (от малко над 14.7 милиарда лева до малко над 10.2 милиарда лева.).

На банките им се наложи изненадващо да усъвършенстват ръководството на ликвидността си, откакто Българска народна банка взе решение да таксува свръхрезервите им с 0.6% без разговор със бранша (по думите на банкери) и без обществено обявяване.

Свръхрезервите са нагледно казано непотребните пари на банките – привлечени средства, които няма в какво да вложат сега и са поставени на депозит в Българска народна банка.

Печалбата на банките към края на октомври доближава 1 милиарда лева За нея принос има и по-ниският размер на осъществените разноски за амортизация по заеми спрямо предходната година по-това време. Сега са били общо 572 млн. лева при 613 млн. лева към октомври 2016 година От идната година банките ще имат нова регулация за необслужваните заеми, която ще им донесе и повече разноски за провизиране и обезценки.

По-активното кредитиране в този момент също способства за образуване на добър финансов резултат. От бранша сочат, че кредитирането към този момент пораства отчетливо, даже и при дейното почистване на портфейли от неприятни заеми.

Активите на банковата система не престават да се усилват, като в края на октомври са 95.4 милиарда лева Продължават да се усилват и спестяванията в бранша, макар съвсем нулевите лихви. Годишното повишаване е с 4.96% до 48.2 милиарда лева при депозитите на семействата и с 12.8% до 23.5 милиарда лева при депозитите на компаниите.

Запазва се наклонността на стесняване на чистия лихвен приход, като продължава и да понижава с по-малки стъпки. Към края на октомври чистите доходи от лихви на банките са били 2.2 милиарда лева, което е с 4.66% по-малко спрямо година по-рано.

В същото време чистият приход от такси и комисиони (824.5 млн. лева.) нараства с 8.79% на годишна база. Според банкери покачването в прихода от такси и комисиони не би могло да компенсира свиването на лихвените доходи.

Собственият капитал в салдото на банковата система в края на октомври е 12.4 милиарда лева, като за месеца е повишен със 103 млн. лева (0.8%) заради повишаване на облагата и насъбрания различен изчерпателен приход.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР