През октомври миналата година в още сънения град Реданж, близо

...
През октомври миналата година в още сънения град Реданж, близо
Коментари Харесай

На френската граница - удавени в море от незаконни отпадъци

През октомври предходната година в още сънения град Реданж, покрай френската граница с Люксембург, хората се събудили пред злокобна и впечатляваща панорама - планина от разлагащи се отпадъци.

Те не били напълно сюрпризирани. Месеци наред тогавашните миньорски и металургични градове от френската страна на границата ставали очевидци на нелегално разтоварване на боклуци, постоянно измежду нощ. Камиони дошли в покрайнините на градовете, натоварени с всичко - от пластмаса и опаковки за храна до остарели перални, споделя Кейти Лий в публикация за " Политико ".

В този район на Североизточна Франция отворените граници на Европа наподобява улесняват разрастващия се бизнес с противозаконни сметища.

" Просто не разбирам по какъв начин хората могат да вършат това ", споделя Джесика Дотрюш, съобщила на полицията за боклука в Реданж. " Не сме в Средновековието. Това не би трябвало да се случва ".

Бившата болногледачка почнала да преравя купчината отпадък, ситуиран против прилежащия двор, надявайки се да откри следи за произхода му. Не ѝ лишило доста време, с цел да направи връзка с Брехт, белгийски град в покрайнините на Антверпен. Касови бележки от бензиностанции, фактури, листовки - всички те показвали, че боклукът е пристигнал от там.

Когато за пръв път позвънила на локалните управляващи, те не желали и да чуят за това, споделя Дотрюш. " И тъй като лиши доста време даже да бъдат накарани управляващите да дойдат и да го видят, то просто продължи да пораства ".

След първите няколко разтоварвания в Реданж преди три месеца, нарушителите ходили още доста пъти, а купчината отпадък повишена до над 200 метрични тона.

" Тези места не са под наблюдаване и няма улично осветяване през нощта ", споделя Голтие Барера, различен локален гражданин.

За хора и компании, искащи да се отърват от отпадък, което би им излязло скъпо да създадат по легален път, тези гранични градове отдавна са идеалното място това да стане бързо и безшумно. Осеяни с неизползвани кариери, заводи и места за преправка, които са празни от 80-те години или още от преди този момент, там има доста място и слаб контрол.

Извършителите нормално са хора от другата страна на границата, които, с цел да избегнат такси за производството на прекалено много отпадък, изхвърлят по няколко черни чувала от колите си. Или пък притежатели на питейни заведения и строителни служащи, скрито изхвърлящи бутилки и отпадък в гората, с цел да избегнат такси.

По думите на управляващите този тип огромно проведено изхвърляне на боклуци, което се следи през днешния ден, е нещо ново.

" Имаше същинска детонация в количеството отпадък, пресичащо границата през последните две години ", разяснява Тома Дагюн, шеф на митницата в северния френски район Лорен, чиято зона за наблюдаване включва елементи от френската граница с Белгия и Германия, както и с Люксембург.

Традиционно, споделя той, френските митнически чиновници, които правят инспекции на транспортните средства покрай границите, наблюдават за опиати или трафик на цигари, само че все по-често се натъкват на коли, натоварени с отпадък.

През 2017 година чиновниците на Дагюн съобщили за 7 метрични тона отпадък, нелегално вкарани във Франция. Година по-късно, те скочили до 139 метрични тона. Данни за 2019 година към момента няма, само че съгласно Дагюн те евентуално ще потвърдят наклонността към увеличение.

Не е ясно за какво нарастването е толкоз бързо, само че съгласно чиновници то може да е обвързвано с покачващата се цена на вярната преправка на отпадъците.

През ноември френските управляващи започнаха престъпно следствие на протичащото се в градове като Реданж. Макар то да е към момента в начален стадий, мъж, заловен да кара боклукчийски камион, цялостен с боклуци, през октомври, сподели на полицията, че работи за белгийска логистична компания, наречена Mondial Services, описват кметът на Реданж Даниел Симарей и ръководителят на асоциацията на тамошните градове Андре Партьоне. В интернет не могат да се намерят доста следи за компанията, макар че основаната в Брюксел компания е вписана като дейна в бизнес регистри.

Mondial Services не е дала отговор на многочислените опит за определяне на връзка.

През декември различен водач, също бил разпитан от полицията, откакто бил оголен, че разтоварва отпадък е Ейанж, разясняват чиновници. Той споделил, че работи за Mondial Services, само че самият отпадък идвал от друга белгийска компания, Snoeys Recyclage, която на уеб страницата си дава обещание " бързо и вярно " преправяне на боклуци, разясняват чиновници.

Snoeys е основана в Брехт, градът, чието име се появява на всички касови бележки, открити от Дотрюш в купчината отпадъци. Представител на компанията съобщи, че тя не желае да разяснява случая пред медии.

Трета компания, основаният в Люксембург снабдител на транспортни услуги Jost Group, бе въвлечена в следствието, откакто се оказа, че нейни транспортни средства са били употребявани, с цел да се трансферира отпадък през границата. В изказване на уеб страницата си компания се извини и настоя, че не е имала визия, че нейни камиони са употребявани за нелегално изхвърляне на боклуци. " Работим с полицията, с цел да спрем това. Приемаме въпросите, свързани с околната среда, доста съществено ", съобщи представител на компанията.

Междувременно купчината отпадък в Реданж продължава да гние. Подобно на планините от боклуци в прилежащи градове, и тази се намира на частна земя, което значи, че публично е отговорност на притежателя да реши казуса. Но това може да коства стотици хиляди евро и, без изненада, притежателят към този момент е решил да я остави там.

Кметът Даниел Симарей се притеснява, че имиджът на града ще пострада. Той е отчаян от неналичието на интерес от страна на управляващите за справяне с казуса, който се усложнява от обстоятелството, че неговият град се намира сред два френски департамента и на границата на две страни. " Това направи мъчно разбирането кой е виновен за оправянето с казуса ", разяснява кметът.

" Някога тук имаше (системни) митнически инспекции - камионите не можеха просто да идват и да си отиват по този начин ", споделя Симарей. Въпреки всичко това, кметът отхвърля да вини отворените граници за случилото се: " Моите корени са френски, белгийски, люксембургски, италиански - аз съм уверен европеец. Но бих желал Европа да види този проблем ".

Има и опасения, свързани със здравето. " Ако там има рисков материал - акумулатори, багра - той може да се просмуче и да замърси подпочвените води и почвата ", счита Йоанис Бакас, специалист по отпадъците в Европейската организация за околната среда.

И въпреки всичко да живее до сходен ослепителен знак на свръхпотреблението, е насърчило Дотрюш да следи личните си привички. " Наистина се пробвам да употребявам допустимо минимум - върша си лични почистващи артикули, лична козметика. Нашите дейности имат последствия. Трябва да отворим очите си за тях ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР