През октомври 2022 г. общият показател на бизнес климата намалява

...
През октомври 2022 г. общият показател на бизнес климата намалява
Коментари Харесай

НСИ: Бизнес климатът в България е лош, намаляват поръчки, а цените се вдигат

През октомври 2022 година общият индикатор на бизнес климата понижава с 1.7 пункта по отношение на септември, което се дължи на неподходящия бизнес климат в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите, осведоми Национален статистически институт.

Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " се намалява с 1.3 пункта в резултат умерените оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията.

Анкетата регистрира понижение в притока на поръчки през последните три месеца, като и прогнозите за износа и индустриалната интензивност през идващите три месеца са резервирани.

Най-сериозните усложнения за развиването на бизнеса не престават да са свързани с несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ, посочени надлежно от 62.2% и 31.4% от предприятията.

Малко по-добро е ситуацията в региона на строителството. През октомври съставният индикатор " бизнес климат " в този бранш се усилва с 1.4 пункта, което се дължи на удобните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията.

На фона на влошения бизнесклимат се следи и покачвания на цените.

Общият показател на цените на производител нараства с 56.8% през септември 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 148.3%, преработващата индустрия - с 22.7% и в добивната индустрия - със 17.9%.

Повишение на цените на производител в преработващата индустрия се следи при производството на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - с 4.2%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 3.6% и производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 2.4%

Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно “ спада с 5.2 пункта, вследствие на неподходящите оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им за размера на продажбите  и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са също по-резервирани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР