През ноември Регионалната инспекция по околната среда и водите –

...
През ноември Регионалната инспекция по околната среда и водите –
Коментари Харесай

РИОСВ залесява с хвойна в „Изгорялото гюне“ край Кричим

През ноември Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) организира дейна активност в региона на предпазените територии и опазването на биологичното многообразие. Експерти на институцията реализираха 18 планови инспекции за съблюдаване условията на Закона за предпазените територии – на естествени забележителности „ Хълм на Освободителите “ и „ Младежки рид “ в Пловдив, на предпазена околност „ Сечената кория “, Чехларе и по разнообразни направления в резерват „ Червената стена “. При тях не са открити нарушавания.
Прочетете още
Те направиха и две изключителни инспекции в поддържан резерват „ Изгорялото гюне “ за реализиране на настоящ надзор на условия за координиране на действия в резервата по разчистване на просеки под електропроводи. В границите на поддържания резерват бяха осъществени действия по възобновяване популацията на дървовидната хвойна, предмет на запазване на територията му. Бяха засадени млади екземпляри от типа, отгледани в Ботаническата градина на Българска академия на науките. В дълготраен проект се чака това да окаже позитивно въздействие върху популацията на дървовидната хвойна и до доведе до възстановяване положението на находището на типа в рамките на защитената територия.

Екоексперти направиха инспекция за оповестяване на вековно дърво от типа източен чинар в Куртово Конаре за предпазено според Закона за биологичното многообразие по предложение на Асоциация на парковете в България. Дървото се намира в централния парк на обитаемото място, обиколката на основата му е 5 метра, височината – 24 метра и е на възраст към 80 години. Предстоят съгласувателни дейности в границите на процедурата за оповестяването му за предпазен естествен обект.

Бяха сложени осведомителни табели в три предпазени територии в община Асеновград - предпазена околност „ Дъбето “ в землището на Нови извор, природна забележителност „ Скален масив „ Белинташ “ в землището на Сини връх, както и в местността „ Клувията “ при започване на една от главните екопътеки в резерват „ Червената стена “. Като резултат от това се чака да се увеличи обществената информираност за консервационната значителност и статута двете предпазени територии и да се предотвратят нарушавания на режима им.

Служители на институцията реализираха мониторинг на дива коза на територията на област Пловдив по направления, според одобрен график от Изпълнителната организация по околна среда.

През ноември инспекцията публикува за социална консултация планове на заповеди за оповестяване на три предпазени зони за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, попадащи напълно или отчасти на територията на институцията - „ Река Каяклийка “, „ Река Омуровска “ и „ Река Пясъчник “, както и пълния набор от съпътстващата ги информация. Едномесечният период за представяне на стимулирани писмени мнения, възражения и оферти към момента не е изминал.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР