През ноември двете работни групи към МОСВ, които обсъждат конкретни

...
През ноември двете работни групи към МОСВ, които обсъждат конкретни
Коментари Харесай

МОСВ предлага конкретни мерки срещу замърсяването на въздуха

През ноември двете работни групи към Министерство на околната среда и водите, които разискват съответни ограничения на национално равнище за понижаване на замърсяването на въздуха, ще имат подготвени оферти и ще организираме необятна полемика. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов на Европейска конференция за качеството на въздуха „ SofAIR “, която се провежда от екипа на „ Зелена София “ към Столичната община и беше открита от столичния кмет Йорданка Фандъкова и Джордж Кремлис от Генерална дирекция „ Околна среда “ в Европейската комисия.

Експертите в министерството и от други ведомства работят в две посоки. Едното е създаване на критерии за качество на твърдите горива за битово отопление, тъй че те да са с по-ниско наличие на сяра и пепел. Целта е да се откри социално-икономически баланс сред интереса на потребителите и на продавачите. Втората посока е ограничения против замърсяването от автомобилния превоз. Обсъжда се по-стриктен надзор за нездравословни излъчвания при първа регистрация на колите. Министърът е уверен, че за решаването на днешните проблеми е нужен взор в вероятност, тъй като те са инвестиция в качеството на живот и ще имат позитивен резултат след години. „ Целта ни е да влагаме превантивно в здравето на хората. Освен това ограниченията са ориентирани към понижаване на превишенията за наличие на фини прахови частици във въздуха с оглед решението на Европейския съд за наднорменото им наличие “, изясни Нено Димов

Министърът уточни, че въздухът в София е доста по-чист спрямо 2011 година, когато е стартирала наказателната процедура против България. През 2016 година в столицата е имало едвам две минимални превишения на индикаторите за замърсяване с фини прахови частици. Той насърчи напъните на Столичната община в осъществяване на стратегиите за по-чист въздух като градежа на метрото и увеличението на електротранспорта. Кметът Йорданка Фандъкова осведоми за ограниченията, които Столичната община подхваща за по-чист въздух.

На форума министърът заяви, че скоро ще бъде подготвена националната стратегия за качеството на въздуха, която се създава от Министерство на околната среда и водите и Световната банка. Тя ще улесни общините при избор на ограничения за понижаване на нездравословните излъчвания. До края на годината ще бъде оповестена и процедура, по която общините могат да аплайват за ограничения за възстановяване качеството на въздуха за общините в размер на 111 млн. лева по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година Министерството и Националният поверителен „ Екофонд “ създават схеми за покупката на електрически автомобили - към този момент е отворена скица за закупуване на подобен тип превоз за администрацията на стойност 1,3 млн. лева

"София би трябвало да е доста амбициозна във връзка с ограниченията против замърсяването от битовото отопление. Нека се даде опция на семействата да заменят печките и котлите с централно отопление. Такива начинания ще се поддържат от Европейската комисия и ще подобрят качеството на въздуха “, съобщи Джордж Кремлис.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР