През ноември 2023 г. се наблюдава забележителен ръст на киберпрестъпната

...
През ноември 2023 г. се наблюдава забележителен ръст на киберпрестъпната
Коментари Харесай

Над $360 милиона са откраднати от крипто престъпници само през ноември

През ноември 2023 година се следи незабравим растеж на киберпрестъпната активност в областта на криптовалутите, което го дефинира като месец, обвързван с нарушавания на сигурността, измами и операции, свързани с криптовалутите.

Както е разказано в детайли в отчет на CertiK, компания от бранша на блокчейн сигурността, злонамерените субекти са съумели да натрупат забележителна сума от $363 милиона през този интервал. Тази поразителна сума е резултат най-вече от експлойти, флаш заеми и измами и други. По-конкретно, експлойтите са довели до загуби от към $316.4 милиона, до момента в който флаш заемите са предизвикали вреди за $45.5 милиона.

На 30 ноември CertiK разкри, че жертвите са били наранени от разнообразни “ ” измами, което е довело до групова загуба от $1.1 милиона.

Основните произшествия през ноември включват обилни експлойти в платформи като Poloniex и HTX/Heco Bridge, които предизвикаха загуби от надлежно $131.4 милиона и $113.3 милиона.

Едно физическо лице претърпя забележителна загуба от $27 милиона в резултат на фишинг офанзива. Освен това офанзивата против KyberSwap възлиза на $45 милиона, като господства в категорията на офанзивите за флаш заеми през месеца.

Този скок на обвързваните с криптовалути закононарушения надвиши предходния връх, подложен през септември, основно заради офанзивата на Mixin Network на стойност $200 милиона. Към края на ноември 2023 година крипто промишлеността регистрира обща загуба от почти $1.7 милиарда, дължаща се на експлойти, exit измами и флаш заеми.

Въпреки че тази цифра е забележителна, тя съставлява единствено 54% от загубите, понесени през цялата 2022 година, които възлизат на $3.7 милиарда.

През 2021 година данните на CertiK също сочат обилни загуби в размер на $1.7 милиарда.

Ронгхуи Гу, създател на CertiK, акцентира, че общоприетият одит на смарт договорите е непълен в бързо развиващия се пейзаж на заканите.

Киберпрестъпниците непрестанно откриват новаторски способи за потребление на уязвимостите, в това число тактики като замяна на SIM карти и мултисиг уязвимости. Тези високопрофилни експлойти, които се случват постоянно, провокират угриженост в крипто общността, като евентуално попречват приемането.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР