През нетолкова далечната 1981 година компанията IBM предложи на широката

...
През нетолкова далечната 1981 година компанията IBM предложи на широката
Коментари Харесай

Кои ще са топ професиите на бъдещето

През нетолкова далечната 1981 година компанията IBM предложи на необятната аудитория личен компютър. През идващите 30 години се появиха доста нови, известни и влиятелни специалности, за които преди въобще не сме подозирали: систематичен админ, разработчик на програмен продукт, уебмастър. Появиха се и нови спецове в престъпните среди: хакерите.

Футуролозите от компанията FastFuture се интересуват от това какви открития се чакат в близко бъдеще в региона на естествените, филантропичните и публичните науки и по какъв начин те ще се отразят на пазара на труда.

Какво можем да чакаме до 2030 година? Според Организация на обединените нации популацията в света се чака да доближи 8.3 милиарда души. От тях единствено 723 милиона ще живеят в Европа. Всяка година в нея ще емигрират към два милиона от най-бедните страни.

До два пъти ще нарастне броят на хората над 60 години. А може и повече, защото с помощта на триумфите на медицински възрастните хора ще живеят до 100 години.

 Кои ще са топ специалностите на бъдещето

Кои ще са топ-професии на бъдещето?

Търговците на вътрешните органи

В близко бъдеще учените ще открият метод за развъждане на кафези, заместители на механичните протези и изкуствените органи. Задава се мощна нова промишленост, която ще изисква инженери, производители на тела, хирурзи, снабдители на тези услуги...

Нанолекари

Основен способ за диагностика и лекуване на хората ще станат нанороботите, които ще влияят върху човешкото тяло от вътрешната страна. В медицината ще има нова компетентност " наномедицина ".

Социален роботоработник

Процентът на възрастните хора ще се увеличи и те ще живеят по-дълго. И кой ще се грижи за тях? Тази роля ще поемат всички типове роботи и автоматизирани системи. Трябва някой да създава тази техника, да я поддържа.

Флаш хирурзи

Ще пристигна миг, в който хората няма да реагираме съответно на възходящия поток от информация. Идва времето на картата с памет. Тя ще изисква хирурзи-специалисти, които ще усилят опциите на човешкия мозък като вграждат в него спомагателните единици за преправка и предпазване на информация.

 Кои ще са топ специалностите на бъдещето

Космически архитекти

До 2030 година галактическият туризъм ще бъде на ниска цена и всеобщ. В Космоса ще има хотели, къщи за посетители, почивни домове, които ще бъдат проектирани и строени от галактически архитекти.

Градски фермери

Ще бъдат основани небостъргачи-ферми. В тях ще могат да се отглеждат и обработват разнообразни култури. Това ще докара до понижаване на цените на питателните артикули - ще изчезнат транспортни разноски.

Търговци на време

До 2030 година хората ще се обучат да оказват въздействие върху климата освен в международен мащаб, само че и на локално равнище. Ще има сдружения, които ще могат да стопират урагани и торнада, да вършат дъжд или да го карат да спре да вали.

Пътна полиция по водата и във въздуха

От тапи можем да се отървем единствено един метод: да се даде на хората опция за интензивно придвижване на персонални транспортни средства във въздуха, над водата и под водата. И някой би трябвало да контролират придвижването.

Електронни телохранители

В интернет може да намерите доста информация за себе си. Части от нея може би бихме желали да скриете от обществото. Много консуматори ще бъдат подготвени да платят за това на електронни телохранители.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР