През настоящия театрален сезон, когато Народният театър отбелязва своята 120-годишнина,

...
През настоящия театрален сезон, когато Народният театър отбелязва своята 120-годишнина,
Коментари Харесай

Народният театър и СУ „Св. Климент Охридски" дават начало на съвместен академичен курс на тема „Театър и философия"

През сегашния сценичен сезон, когато Народният спектакъл отбелязва своята 120-годишнина, и надлежно през академичната 2023/2024 година, когато Софийският университет празнува 135 години от основаването си, двете институции дават начало на взаимен научен курс на тематика „ Театър и философия ".

В рамките на петнадесет семинарни занятия курсът ще прегледа срещата сред спектакъл и философия, динамичността на тяхното взаимоотношение и границите на всяка от двете сфери, опосредени през литературата. Лектори ще са доцент доктор Камелия Спасова, доцент доктор Васил Видински, доцент доктор Мария Калинова, доцент доктор Огнян Касабов, доцент доктор Димитър Божков от СУ „ Св. Климент Охридски ". В семинара ще се включат и гост-лектори от Народния спектакъл.

Курсът е ориентиран главно към студенти от СУ, само че е отворен и за външни участници след предварителна регистрация.

Занятията ще се организират в зала „ Апостол Карамитев " в Народния спектакъл всеки понеделник до края на първия научен учебен срок, като първата среща е на 9 октомври от 17 до 19 часа, на тематика „ Идея за сцена, инсцениране на хрумвания, тяло на артиста. Смъртта на Сократ и гибелта на свети Генезий ".

„ Смъртта на Сократ (399 прочие Хр.) е отправната точка на семинара ни към фундаменталните въпроси „ Що е философия? " и „ Що е спектакъл? ". Философията не е само мислене, нереални издигнатия, комплицирани концепции, а витална дарба да защитаваш концепциите си със личното си тяло, на цената даже на живота. „ Апология " на Платон ни дава опция да забележим не просто разцепването на познанието през редовете на истина или симулативност, действителност или заблуда, мислене или визия, само че да погледнем към процеса на Сократ като на инсцениране. Това отваря водещото запитване на първата ни среща: „ Що е сцена? ", вкарват в тематиката лекторите.

Събитието е с вход свободен до привършване на местата. По тази причина е нужна предварителна регистрация и категорично получено удостоверение за непокътнато място.

Желаещите да вземат участие в курса могат да създадат своята регистрация на имейл адрес: до петък (6 октомври), в това число, като посочат име, фамилия и телефонен номер за връзка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР