През настоящата учебна година учениците в някои от френските гимназии

...
През настоящата учебна година учениците в някои от френските гимназии
Коментари Харесай

Книга на българска писателка в учебната програма на Франция

През актуалната образователна година учениците в някои от френските гимназии учат романа на българската писателка Елица Георгиева " Космонавтите единствено минават ".

Той бе определен да влезе в образователната стратегия за региона на централна Франция и е един от разновидностите за наложителната матура, с която гимназистите приключват междинното си обучение.

Романът " Космонавтите единствено минават ", който излиза първо на френски, е дебютен за живеещата от години в Париж Елица. Книгата получава извънредно ласкави мнения при публикуването си, номинирата е за редица награди и получава оценката " Андре Дюбрьой " за първи разказ, написан с комизъм и сериозно възприятие. Тя е пусната на пазара от едно от най-престижните френски издаделства Gallimard.

Книгата споделя за последните години на комунизма в България и първото лице на демокрацията, което вижда страната ни. С доста подигравка и комизъм историята е показана през очите на едно малко момиче, което пораства в този интервал.

Включването на " Космонавтите единствено минават " в образователната стратегия е станало мотив Елица да посети разнообразни гимназии из централна Франция, където приказва за романа си.

" Често стартирам с това, че им се оправдавам, че би трябвало да го учат. Поради характерния изказ и това, че романът е написан във второ лице, само число, на тях не им е толкоз елементарно. Тийнейджърите не обичат доста иронията. По-лесно схващат тъгата “, споделя авторката.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР