През настоящата седмица управляващите трябва да успеят да вземат няколко

...
През настоящата седмица управляващите трябва да успеят да вземат няколко
Коментари Харесай

Коалицията още не може да реши как да се платят парите за пътищата

През актуалната седмица ръководещите би трябвало да съумеят да вземат няколко значими решения, измежду тях - парите за строителство и поддръжка на пътища, които компаниите чакат да получат. Заради кавги сред партиите в ръководството решение още няма, напомня " Нова телевизия ".

Дължимите суми би трябвало да се изплатят оптимално бързо. Премиерът Кирил Петков обаче беше безапелационен, че пари „ на сляпо” няма да се дават. Трябва да стане ясно по какъв механизъм и надзор сумите ще потекат от страната към компаниите.

Очаква се разговорът да се възобнови на следващия ден в изключителна комисия по районното развиване. Вече са входирани и два плана - на Има Такъв Народ и на Политическа партия.

Състоянието на пътищата в страната и броят на дупките по тях доведоха до замяна на задочни реплики сред премиера и водача на ГЕРБ Бойко Борисов. „ Пускам новините и слушам господин Бойко Борисов да споделя: „ Преброих 3 000 дупки, като карах по пътя към София”, уточни Петков.

С изявлението си на път към Добрич преди дни някогашният министър-председател подлага на критика държавното управление за поддръжката на пътищата. Днес Петков отговори по този начин: „ Ами по какъв начин са били издигнати тези автомагистрали, с цел да имаме 3 000 дупки за 100 дни”, попита той.

Главен проблем съгласно премиера е, че съществени поправки са осъществявани като пътна поддръжка. „ Гаранциите са доста по-ниски. Когато гаранциите са доста по-ниски качеството е по-ниско. Имаме вътрешнокоалиционен спор. Сега ние би трябвало да похарчим над 1 милиарда за поправки, които са били направени в миналото”, изясни Петков.

Предложението - половината пари да се изплатят оптимално бързо, а другите след инспекция на свършеното и на качеството. „ Не тъй като се съмняваме в Министерство на регионалното развитие или Агенция пътища, а тъй като тези контракти са били направени неправилно”, сподели министър-председателят.
Зад предлагането на Политическа партия застават от „ Демократична България” и Българска социалистическа партия.

Така още на следващия ден ще заседава изключителна районна комисия. „ Държавата е взета за пленник от порочни практики. За да може да бъде решен казусът, Народното събрание би трябвало да бъде гарант”, разяснява депутатът от Политическа партия Настимир Ананиев.

„ За Министерство на регионалното развитие най-големият проблем пред нас е, че ние все още сме в безспорна неспособност да поддържаме републиканската пътна мрежа”, изясни зам.-регионалният министър Явор Пенчев.

Именно поради това в своето предложение от „ Има подобен народ” упорстват Народното събрание да даде право на Пътната организация да разпорежда поправки и да довърши започнатите, а по какъв начин да се заплати - да реши Министерският съвет.

„ Всички сме на мнение, че би трябвало да бъдат изплатени дължимите суми за действително свършени поправки на изпълнителите и единственото нещо, по което би трябвало да реализираме единодушие, е механизмът за надзор по тези плащания”, добави Пенчев.

„ Плащаме 100% от парите за лятно и зимно разчистване. Останалата част от парите ги плащаме, само че в случай че компаниите поемат 6-годишна гаранция върху ремонтните дейности”, акцентира депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев.

Междувременно пътните строители потвърдиха - народен митинг в сряда ще има. „ Няма по какъв начин да имаме вяра, в случай, че за една година получихме всевъзможни обещания от държавните институции”, уточни ръководителят на Браншова камара „ Пътища” Стефан Чайков.

Автомобилният играч Димитър Илиев влиза в екипа на премиера Петков. Той ще бъде част от Държавната организация „ Безопасност на пътищата” към Министерския съвет.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР