През миналия месец представителите на Федералния резерв потвърдиха решимостта си

...
През миналия месец представителите на Федералния резерв потвърдиха решимостта си
Коментари Харесай

Фед ще е безпощаден с лихвите и през 2023 г.

През предишния месец представителите на Федералния запас потвърдиха решимостта си да забавят инфлацията и в извънредно остро предизвестие към вложителите, подсетиха да не се подценява желанието им да запазят лихвените проценти високи за известно време.

На срещата през декември пазарите чакаха понижаване на лихвите през втората половина на 2023 година Тонът на протокола от съвещанието на определящата паричната политика Федерална комисия за отворения пазар (FOMC) от 13-14 декември подсказва отчаяние, че това подкопава напъните на централната банка да овладее ценовия напън, написа Bloomberg.

Необоснованото облекчение на финансовите условия, изключително в случай че е провокирано от неправилно разбиране от страна на обществеността на функционалността на комисията за реагиране, ще усложни напъните на комисията за възобновяване на ценовата непоклатимост ", означават представителите на Фед в протокола от срещата, оповестен във Вашингтон в сряда.

След публикуването му акциите в Съединени американски щати забавиха повишаването си, до момента в който сензитивната към политиката на Фед рентабилност по двегодишните държавни скъпи бумаги се увеличи, а доларът отслабна. Ценообразуването на финансовите фючърси продължава да демонстрира, че вложителите залагат на това, че Фед ще стартира да намалява лихвените проценти преди края на 2023 година

„ Голямото терзание от техните послания тук е, че пазарът чака понижения до втората половина на тази година ", сподели Майкъл Фероли, основен икономист за Съединени американски щати в JPMorgan Chase & Co.

По думите му при прекомерно високата инфлация централните банкери ще осъзнаят, че рискът от прекалено стягане на коланите е просто нещо, което би трябвало да преглътнат.

Припомняме, че централните банкери на Съединени американски щати покачиха главния лихвен % по заемите с половин процентен пункт, забавяйки темпа след нападателната поредност от четири следващи нараствания със 75 базисни пункта. Те разгласиха и нови прогнози, които демонстрират ястребов уклон, като през 2023 година се плануват повече покачвания, в сравнение с чакат вложителите. Нито един чиновник на Фед не предвижда понижаване на лихвените проценти през тази година.

Те към момента не виждат светлина в края на тунела във връзка с инфлацията. Те са дотам предизвестени за това да не вършат „ безпричинно " финансово облекчение, че везната би трябвало да се наклони към опазване на растежа от 50 базисни пункта през февруари. Това е посланието “, сподели Дерек Тан, икономист в LH Meyer във Вашингтон.

Протоколите от срещата демонстрират, че чиновниците на Фед имат намерение да върнат инфлацията назад към задачата си от 2% при риск от повишение на безработицата и закъснение на растежа. Освен това в тях е очебийно, че прогнозите на Фед за лихвените проценти са “значително над " пазарните упования, което съгласно няколко чиновници би трябвало да подчертае решимостта на FOMC да забави инфлацията до задачата от 2%.

С дейностите, които предприе предишния месец, Фед удължи най-агресивния си цикъл на стягане на политиката от 80-те години насам. Започвайки от съвсем нулево ниво през март, централните банкери покачиха главния лихвен % на няколко поредни съвещания до целевия диапазон от 4.25% до 4.5%, който е най-високото равнище от 2007 година насам.

Но ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл съобщи на конференцията след срещата, че комисията " има още работа за извършване ", като изясни, че въпросът за това какъв брой високо ще се покачат лихвите в последна сметка и какъв брой дълго ще ги задържи Фед на това равнище, е по-голям от темпа, с който чиновниците доближават до тази цел.

Пауъл също по този начин дефинира пазара на труда като ”изключително под напрежение " и  “извън равновесие ". Той предизвести, че възобновяване на постоянните цени евентуално ще изисква известно “смекчаване " на изискванията на пазара на труда.

Доклад, оповестен по-рано в сряда, сподели, че броят на откритите работни места - основен индикатор за Пауъл - е останал без основна смяна на нараснало ниво през ноември. Според икономисти, интервюирани от Bloomberg, преди публикуването на месечния отчет за заетостта в петък се чака работните места в Съединени американски щати да са се нараснали с към момента постоянните 200 хиляди през декември.

Тримесечните стопански оценки, обновени от представителите на Фед през предишния месец, демонстрираха, че лихвите ще се покачат до 5.1% през тази година, съгласно тяхната прогноза спрямо 4.6% в предходния кръг от прогнози през септември.

Междувременно чиновниците на Фед обявиха, че опцията за криза е “правдоподобна опция на главната " прогноза за муден стопански напредък за 2023 година

Очакваният през 2023 година слаб напредък на действителните частни вътрешни разноски, слабите световни стопански вероятности и продължаващото стягане на финансовите условия, се преглеждат като фактори, които понижават рисковете към базовата прогноза за действителната икономическа интензивност ", споделят те.

Седемнадесет от 19-те централни банкери на Фед предвидиха лихвени проценти на или над 5.1% през тази година. За съпоставяне, през септември нито един чиновник на Фед не беше планувал лихви над 5% през 2023 година

Следващата среща на комисията е на 31 януари и 1 февруари. Преди протоколите от съвещанието в сряда, фючърсните пазари предвиждаха нарастване с най-малко четвърт. В протокола се споделя, че централните банкери ще вземат решения по отношение на лихвените проценти “среща по среща ".

Очаква се по-рестриктивната политическа позиция да увеличи нивото на безработица до 4.6% до края на годината, по отношение на 3.7%, регистрирани през ноември, сочат последните прогнози на Фед. Прогнозите им демонстрираха и по-висока оценка за базисната инфлация от 3.5%  през 2023 година, което е с към един процентен пункт по-ниска от регистрираните през ноември 4.7%.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинФедерален запас Фед Джером Пауъл високи лихви вложители Съединени американски щати висока инфлация ПоследниНай-четениБюджет и финанси 32 Фед ще е безмилостен с лихвите и през 2023 година Накратко 484 Вечерни вести: 175 млн. предплатено за магистрала; Много нарушавания с Gemcorp Компании 52 Dell се отхвърля от чиповете „ създадени в Китай “ до 2024 година Компании 136 Свързаната с крипто Silvergate регистрира всеобщи тегления от клиенти Компании 9794 Защо Tesla и Apple затъват поради Китай Личности 7846 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Лични финанси 5712 Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре Пазари 3659 Защо 2023-а може да се окаже година на невиждани върхове за златото Всички новини12:51 Бюджет и финанси 32 България e третият максимален експортьор на ски и сноуборд в ЕСОще от Бюджет и финансиВиж всичкиВносът на Германия падна доста повече от очакванотоБългария e третият максимален експортьор на ски и сноуборд в ЕСДържавата чака оферта за изтребители на лизинг от ШвецияВеликобритания и Русия са застрашени от дълбока криза <
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР