През миналата седмица кметът Фандъкова проведе среща с министъра на

...
През миналата седмица кметът Фандъкова проведе среща с министъра на
Коментари Харесай

Председателят на СОС: Увериха ни, че ще има газ за целия отоплителен сезон

През предходната седмица кметът Фандъкова организира среща с министъра на енергетиката. На този стадий имаме увещание от него, че ще има количества природен газ за целия отоплителен сезон. На този стадий обаче " Топлофикация " към момента няма контракт с " Булгаргаз ". Toва заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев в ефира на  " Денят ON AIR ".

По думите му от началото на месец юли досега сдружението е натрупало нови 50 млн. лв. разноски. 

" Решението е доста просто - както се компенсира разликата за електрическата сила, по този начин следва да бъде обезщетено и повишаването на природния газ. Ако продължава по този начин, до Коледа " Топлофикация " ще натрупа най-малко 500 млн. лв. отговорности ", разяснява той за Bulgaria ON AIR.

Георгиев акцентира, че поскъпването на природния газ е в размер на близо 40 на 100.

" Наред с близо 20% инфлация се изяжда огромна част от фамилния бюджет поради несъответстваща политика ", безапелационен бе той, като добави, че от СОС са получили увещание, че газ за отоплителния сезон ще има и няма да се постанова " Топлофикация " да премине на мазут.

Председателят на Столичния общински съвет разясни още каква е причината събираемостта на отговорностите на сдружението да е в размер на над 95%, а отговорностите да не престават да порастват.

" Топлофикация работи с остарели мощности, които не могат да създават електрическа сила, която се изкупува скъпо, а само топлинна, която при установяване, че е три пъти по-евтина от себестойността на разноските за производството си, няма по какъв начин да бъде печеливш бизнес модел ", установи Георгиев. Той още веднъж напомни, че се подготвя процедура за привличане на външен вложител, който да вложи стотици милиони в създаване на нови уреди.

От думите му стана ясно още, че през последната година над 5 млн. пътувания с градския транспорт  на София са осъществени с електронни билети, което значи, че над 70% от еднократните билетчета в София към този момент са цифрови.

" Ще ускорим градския превоз и ще понижим разноските. В началото на тази година обезпечихме и опцията всички учебни рейсове да пътуват в бус лентите.  Само за втория период на образователната година са регистрирани над 160 рейса, които към този момент се движат в бързите ленти ", каза още той.

Георгиев заключи, че във връзка със зачестилите произшествия СОС и Националното съдружие на общините предизвикват концепцията общините да могат да глобяват за превишена скорост.

" Така общините ще имат опция да глобяват и да получават доходи, които още веднъж да влагат в закупуването на камери. Такива се чака да бъдат сложени по главните булеварди в столицата ", заключи той, наблягайки, че през тази година са отделени 120 млн. лв. за ремонт на софийските тротоари.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР