През миналата година за първи път в историята на българския

...
През миналата година за първи път в историята на българския
Коментари Харесай

Над 8,4 млрд. лв. постъпления от туризъм през 2018-та год., отчитат от бранша

През предходната година за първи път в историята на българския туризъм бяха регистрирани над 9 млн. задгранични туристически визити, като общите приходи в бранша са над 8,4 милиарда лева Туризмът образува към 12% от Брутният вътрешен продукт на страната и обезпечава 11% от заетостта, заяви отрасловият министър Николина Ангелкова.

За първите четири месеца на 2019 година имаме близо 590 млн. евро доходи от интернационален туризъм, растеж от над 4% по отношение на същия интервал на 2018 година Това демонстрира, че за последните три години вървим стабилно в посока по-високи доходи от бранша. Спрямо 2015 година се регистрира растеж от 34 % на приходите и 31% повече задграничните туристи. Страната ни е в топ 5 измежду страните членки на Европейски Съюз по растеж на нощувките, осъществени от чужденци в места за настаняване за интервала 2015 – 2018 година

Министър Ангелкова означи значимостта на летния туризъм, който все по-успешно се комбинира с културно-историческия и балнеотуризма. Поддържаме указател на туристическите фестивали, посредством който насърчаваме тези събития и им оказваме помощ да популяризират страната. За да подтиква интереса към профилираните туристически услуги, които носят висока добавена стойност и уголемяват капацитета на вложенията и на дейните сезони, Министерството на туризма създаде общо 27 тематични дестинации за цялата територия на страната – 8 културно-исторически, 12 винено-кулинарни и 7 балнео- и СПА.

Паралелно с това интензивно се развива и интернационалното партньорство. През предходната година в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Министерството на туризма започва общ балкански маршрут с акцент върху паметниците на ЮНЕСКО в района. Обявена бе и самодейност за основаване на карта на 500-те туристически обекта на равнище Европейски Съюз. През есента на 2018 година София бе хазаин на второто издание на Международния конгрес на международните цивилизации и историческите направления на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации.

Същевременно България става все по-привлекателна дестинация за вложения в туризма и аутсорсинг дейностите. Стъпваме на извънредно удобния данъчен режим и законовите тласъци. Според данните на Национален статистически институт над 18% от всички туристически визити на чужденци у нас през 2018 година са били за бизнес туризъм. През предходната година страната ни е била посетена от над 1,7 млн. такива непознати туристи, което е близо 11% растеж по отношение на 2017, акцентира в умозаключение министър Ангелкова. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР