През миналата година вътрешното производство на САЩ възлизаше на 9,3

...
През миналата година вътрешното производство на САЩ възлизаше на 9,3
Коментари Харесай

Дипломация по време на петролен бум в САЩ

През предходната година вътрешното произвеждане на Съединени американски щати възлизаше на 9,3 млн. барела на ден.

© Kimberly White;kimberly White Още по тематиката
Големите петролни компании се възвръщат и чакат по-високи облаги

Лидерите в сектора не престават да търсят способи за стимулиране на облагите
14 фев 2018
Петролът проби за малко 71 $ за барел
25 яну 2018
Петролът още веднъж доближи 70 $ за барел
15 яну 2018
Страните от договорката ОПЕК+ нямат концепция по какъв начин да излязат от нея

Прогнозите са петролът да остане в границите на 40-70 $ за барел
8 яну 2018 Значителното повишаване на цените на петрола през последните месеци докара до възобновяване на американското произвеждане на нефт, което даде опция на страната да оспорва превъзходството на Саудитска Арабия в бранша. Успехът идва макар напъните на Саудитска Арабия и нейните петролни съдружници да подкопаят шистовия взрив в Съединени американски щати, отбелязва в. New York Times. Тези тактики се провалиха и в последна сметка се оказаха потребни за петролната промишленост.

Отново нагоре
Фактът, че шистовата промишленост преодоля трите години на стесняване на цените потвърждава гъвкавостта на взрива й. Енергийните компании и техните финансови поддръжници съумяха да устоят на пазарните разтърсвания - и маневрите на световния петролен картел ОПЕК - посредством адаптиране на техниките за изследване и рандеман на нефтоносни шисти.

С цена на суровия нефт от над 65 $ за барел, което е съвсем тригодишен връх, Съединени американски щати се трансформират в преобладаващ производител. Страната е в положение да изпревари съперниците си в снабдяването на възходящите международни пазари, изключително Китай и Индия, като в същото време понижава внезапно вноса от Близкия изток и Северна Африка.

Според Международната организация по енергетика тази година се чака Съединени американски щати да надминат Саудитска Арабия и да си съперничат с Русия като международен водач с рекордна продукция от над 10 млн. барела нефт на ден. В същото време Америка се трансформира в главен експортьор и на природен газ - още едно разследване на шистовата гражданска война. И по този начин съумява да подкопава съветското енергийно владичество в Източна Европа. " Това е завой на 180 градуса за Съединени американски щати и следствията се усещат по света. Това способства освен за енергийната сигурност на Съединени американски щати, само че и за международната, като обезпечава нови доставки, " отбелязва Даниел Йергин, специалист по енергетика и икономическа история, създател на книгата " The Prize: The Epic Quest for Oil, Money and Power ".

Подобряването на енергийната картина идва в миг, когято администрацията на президента Доналд Тръмп се пробва да усили сондажите в намерено море и да разхлаби други правила за създаване на изкопаеми горива. Но тъкмо както увеличението на производството на петрол и газ в битуминозните полета по време на администрацията на Барак Обама нямаше нищо общо с Вашингтон, сегашният скок също е резултат от напъните на частните компании, които се движат от развитията на международните пазари. 40-годишата възбрана за експорт на нефт в Съединени американски щати беше анулирана през 2015 г .

Отзвукът
Последствията надалеч не са единствено стопански. Съединени американски щати са в добра позиция във време, когато политическите разтърсвания във Венецуела, Либия и Нигерия заплашват да пресечен доставките от тези страни.

Само преди няколко години сходни закани биха пратили цената на нефта във висините. Сега нарастването е приглушено.

Новопридобитата енергийна мощност също по този начин понижава натиска върху Вашингтон да работи с военни средства, в случай че напрежението сред Иран и Саудитска Арабия ескалира във война. А също и дава независимост на Съединени американски щати да постановат наказания на други производители - както към този момент направи с Русия и може да го направи с Иран и Венецуела - с надалеч по-малък риск за международната стопанска система.

Шистовата гражданска война
Мнозина еколози настояват, че с увеличението на доставките на петрол и газ и понижаването на цените за потребителите, сондирането на шисти удължава живота на изкопаемите горива в ущърб на околната среда и развиването на технологии за рандеман на по-чиста сила. Факт е, че шистовата гражданска война преначерта световния енергиен пазар, като вносът от страните в ОПЕК е понижен с 20% от края на 2016 година до края на 2017 година В същото време износът се е нараснал със стотици хиляди барели на ден.

От ОПЕК са надоволни
В отговор Саудитска Арабия поведе ОПЕК в нова посока. Вместо да се върне към тактиката на поддържане на цените, картелът остави пазара да се движи самичък и даже усили производството за известно време.

Цените паднаха под 40 $ за барел и саудитците и техните съдружници се надяваха да прогонят американците, като създадат шистовите сондажи стопански неизгодни. И фактически производството в Съединени американски щати бързо спадна, само че ценовият напън направи фирмите по-иновативни в потреблението на сондажни технологии, които да усилят оптимално продуктивността и да понижат разноските. Много дребни компании излязоха от бизнеса, само че оживелите станаха по-гъвкави и мощни, намерили метод да максимизират облагите даже при спадащи цени.

Отговорът изненада световната петролна общественост. ОПЕК, Русия и съюзнически страни-производителки трансформираха курса си и през 2016 година започнаха още веднъж да понижават добива.
" ОПЕК реши неверно обстановката. Те мислеха, че могат да си върнат пазара в Съединени американски щати, като понижат цените. Сега Съединени американски щати се снабдиха с водеща позиция на международния петролен пазар без значение какво се пробва да прави ОПЕК ", споделя Рене Ортис, някогашен общоприет секретар на ОПЕК и някогашен министър на енергетиката в Еквадор. " Това изместване на саудитския нефт, нигерийския нефт, либийския нефт и венецуелския нефт е нещо, което никой не очакваше ", заключава Ортис.

Преди дни водачите на ОПЕК се срещнаха в Оман, с цел да обсъдят евентуално продължение на съкращаването на производството през 2019 година Най-голямото затруднение пред тях се споделя Съединени американски щати.

През предходната година вътрешното произвеждане на Съединени американски щати е възлизало на 9.3 милиона барела на ден, а прогнозата на енергийното министерство е, че тази година ще се повиши на 10.3 милиона барела дневно, надминавайки рекордните стойности от 1970 година Междувременно, откакто 40-годишната възбрана за експорт беше анулирана през 2015 година, износът на американски нефт се е нараснал до към два милиона барела дневно - повече, в сравнение с изнасят доста членове на ОПЕК.

Тревогите за климатичните промени, растящата известност на електрическите коли както и възможното привършване на най-хубавите шистови полета евентуално ще понижат производството и търсенето през идващите няколко десетилетия. Но в кратковременен проект взривът трансформира пейзажа.

Прогнозата на енергийното министерство е, че цената на суровия нефт " Брент " ще се задържи на 60 $ за барел през 2018 година и 61 $ за барел през 2019 година - непретенциозно нарастване от 54 $ предходната година.

И нововъзникващият ред в енергийната сфера е постоянен баланс на силите. Саудитска Арабия, която всъщност ръководи ОПЕК, слага дъно на цената - евентуално към 50 $ за барел. Но в този момент Съединени американски щати, заради силата на производството си, превъзходството на технологиите и капицитета на тръбопропроводите, рафинериите и мощностите за предпазване, са тези, които слагат тавана на цената.

Експертите означават, че когато петролът се повиши до 60 или повече $ за барел, както се случва в последно време, стартират сондажи. И единствено разтърсване от вида на огромна война или различен или различен прелом би могло да прати цените нагоре. Което в действителност е добра вест за целия свят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР