През миналата година нелегалното прекосяване на границите на ЕС се

...
През миналата година нелегалното прекосяване на границите на ЕС се
Коментари Харесай

Бежанската вълна в ЕС достигна нивата си от преди пандемията

През предходната година незаконното пресичане на границите на Европейски Съюз се е върнало към нивата от преди пандемията, като е достигнало най-високото си ниво от 2017 година насам, съобщи ДПА, като цитира изказване на европейската гранична организация Фронтекс.

По предварителни данни през миналата година Фронтекс е записала близо 200 000 случая на незаконно пресичане на границата. Това е покачване с 36 на 100 по отношение на 2019 година и с 57 на 100 по отношение на 2020 година, когато въведените поради ковид ограничавания оказаха доста отражение върху миграцията.

През миналата година по-голям брой хора са достигнали Европейски Съюз през Централното Средиземноморие или Западните Балкани, като към една трета от незаконно прекосилите границата (65 362) са пристигнали в Европа през Италия или Малта. В случая със западните Балкани покачването е достигнало 125 на 100, или към 60 000 души.

Европейски Съюз упреква беларуския президент Александър Лукашенко, че преднамерено е отвел хора от обхванати от рецесия райони в своята страна, с цел да ги изпрати незаконно към Европейски Съюз.

И през 2021 година сирийците остават най-голямата група измежду незаконно прекосяващите границата, следвани от тунизийци, мароканци, алжирци и афганистанци, се споделя в изказването на Фронтекс. " Също като през 2020 година, през 2021 година дамите не престават да бъдат по-малко от 1 на 10 пристигнали, забележителен спад по отношение на 2019 година ".

Процентът на малолетните и непридружаваните от възрастни малолетни обаче се е запазил като цяло същият.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР