През месеците април и май Община Бургас за първи път

...
През месеците април и май Община Бургас за първи път
Коментари Харесай

Община Бургас: Няма време за губене – пред пълно пропадане е част от крайбрежна улица към „Сарафово“!

През месеците април и май Община Бургас за първи път изиска помощ от страната за прекъсване на пропадането на част от крайбрежна улица с велоалея към кв. „ Сарафово “.

С голяма паника през юли тя изпрати второ писмо до Областна администрация и Министерство на регионалното развитие. Ефективни стъпки за решение на казуса към момента няма.

След първичното сриване и първия вик за помощ от Общината, регионалният шеф провежда среща на място с специалисти от “Геозащита “ ЕАД – гр. Варна. От „ Геозащита “ изпратиха мнение с констатации и рекомендации. Според тях казусът е провокиран от повърхностни води. Две от рекомендациите, свързани с ограничение на придвижването по алеята и слагане на нужната сигнализация, бяха стремително изпълнени от Община Бургас. Поставени са съответните пътни знаци и насипна дига за недопускане на автомобилно и пешеходно придвижване. Въпреки това, прекосяването на велосипедисти и пешеходци там продължава.

Третата рекомендация бе обвързвана с нуждата от предприемане на дейности за незадълбочено отводняване и асфалтиране. Тъй като засегнатият парцел е държавна благосъстоятелност, тези дейности би следвало да се подхващат от страна на страната.

Междувременно ежедневните наблюдения, които правят специалисти на Общината, демонстрират, че разрушителните процеси не затихват, а се задълбочават. По всяка възможност, с изключение на повърхностните води, има друга по-сериозна причина за разрушаването. Затова Община Бургас със лични средства разпореди да бъде осъществен обширен оглед от самостоятелни специалисти със съответната професионална подготовка. Според тях съществена причина за дестабилизацията на терена е морската абразия. Друга причина е нарушаването на салдото на наносите в тази територия, в резултат на построената брегоукрепителна дамба. За да се защищити брегът от следващи неподходящи абразионни и свлачищни процеси, те предлагат дамбата да се удължи с 300 м. в посока м. „ Ъгъла “.

За Община Бургас е притеснителен фактът, че е налице разминаване в мненията на държавната „ Геозащита “ ЕООД – гр. Варна и частната „ Проект трой “ ЕООД – гр. Варна. Затова тя упорства да се организира нова комисия в уголемен състав, като в нея бъдат включени и външни специалисти, разнообразни от чиновниците на „ Геозащита “ ЕООД – гр. Варна. Според Община Бургас по този метод ще се откри най-правилното решение за попречване на по-сериозна повреда и ще бъдат подхванати съответни дейности за обезопасяване на брега, а с това и запазване на живота и здравето на хората!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР