През месец ноември 2021 година експертите на Регионалната инспекция по

...
През месец ноември 2021 година експертите на Регионалната инспекция по
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив наложи глоби за близо 24 000 лева през ноември, извършени са над 150 проверки

През месец ноември 2021 година специалистите на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) са направили 155 инспекции. 60 от тях са били по сигнали на жители.

За открити административни нарушавания инспекторите са съставили 9 акта и 28 наставления. Издадени са и 6 наказателни постановления от шефа на екоинспекцията, с които на нарушителите са наложени наказания и санкции в общ размер на 18 500 лв.. Институцията е събрала 23 342 лв. от наложени санкции и наказания в предходни интервали.

През предишния месец най-активен е екоконтролът по повод ръководството на отпадъците, като са извършени 70 инспекции и са формирани актове за нарушавания.

Кметът на община Стамболийски е получил акт за несъблюдение на наставление за разчистване на нечист терен по поречието на р. Въча в землището на с. Куртово Конаре, откакто при осъществена инспекция по сигнал от локално рибарско съдружие специалистите открили нерегламентираното замърсяване.

Акт е формиран и на кмета на община Раковски, който не е почистил замърсяването с боклуци в Индустриалната зона на с. Стряма, макар направените наставления. Припомняме, че замърсяването в региона беше открито с помощта на сигнал от медии до екоинспекцията.

Актове са формирани на две сдружения, които са в нарушаване на Закона за чистотата на атмосферния въздух. В качеството им на оператор на климатично съоръжение от спа-комплекс не са показали пред РИОСВ-Пловдив изискуемия годишен доклад, а дружество за преправка на ориз в землището на с. Куртово Конаре, общ. Стамболийски ще бъде глобено за неподдържане на прахоуловително пречиствателно оборудване.

Бе наложена имуществена глоба от 5 000 лв. на сдружение, извършващо активност по импорт и търговия с флуоровъглеводороди на територията на Европейския съюз, което не е подсигурило, че пуснатото на европейския пазар количество подхожда на избраната годишна квота. Нарушението е открито след сбъднат надзор по приоритет „ Престъпления против околната среда”от ЕМПАКТ

За заустване на отпадъчни води без издадено позволение по Закона за водите на завод за произвеждане на растителни екстракти и етерични масла, намиращо се в село Зелениково също беше връчен акт.

Заради възпрепятстване на инспекция, с акт се снабди и компания за произвеждане и търговия с перилни и почистващи препарати в гр. Пловдив, откакто не е позволила специалистите на РИОСВ-Пловдив в обекта си.

По отношение на запазване на биоразнообразието през месеца са проверявани предпазени територии и предпазени зони от мрежата „ Натура 2000 “, общини и горски стопанства по съблюдаване условията на Закона за лечебните растения, сигнал за улов да предпазени типове пойни птици.

Извършен е и мониторинг на дива коза според одобрен план-график за 2021 година. Съставен е акт за развъждане на предпазен биологичен тип.

През месеца специалистите на екоинспекцията са изготвили 180 писма до възложители и институции по отношение на осъществяване на процедури по Закона за запазване на околната среда и са действали 223 капиталови предложeния, проекти, стратегии и планове за капиталови оферти.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР